Kisveien (Klæbu)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kisveien i Klæbu er kallenavnet på veistykket som fraktet kobberkis fra gruvene i Skjøla til smeltehytta ved Hyttfossen. Veien gikk fra gruvene i Skjøla, via Tanem, langs med foten av Vassfjellet til der den krysset Litjelva, og om Rasveita til Hyttfossen. Fra Litjelva og opp til Rasveita er det et veistykke som kalles for Dunderbakken, og dette navnet kom av at kobberkis i form av råmateriale ramlet av lasset opp bakken. Dunderet som steine lagde laget bråket. Etter Rasveita kom Kisveien opp via Storvoll, Tovås og frem til Hyttfossen. Veien passerte Hyttsagen gård på vei ned til smeltehytta. Det ferdige produkt ble fraktet samme vei tilbake, bortsett fra at ved Hallsvingen tok man veien mot Nideng og over Nidengskaret.

Smeltehytta ved Hyttfossen var i drift fra midt på 1500-tallet til først på 1600-tallet. Trolig var deler av veien eldre enn dette. Spor etter veien kan fortsatt sees, men ulike utbygginger har bidratt til at store deler av veien er borte for alltid. Det er derfor viktig å få undersøkt de gjenværende strekninger av veien.

Skriftlige kilder om veien finnes ikke, men på en vandring i Skjøla gruver for noen år siden ble det fortalt om denne veien. I tillegg er det mange muntlige overleveringer.