Hyttfossen
Hyttfossen er en foss i Nidelva i Klæbu i Trondheim kommune.
Navnet skal komme av at det på 1600-tallet ble drevet en smeltehytte tilknyttet Ulriksdal gruver som utvirket kobber og som utnyttet fossen. Området var på den tiden eid av gården Moen lenger sør og denne hadde en av sine tre gårdssager ved Hyttfossen, og som skal ha blitt bygget i 1675.
Hyttfossen sag
Utdypende artikkel: Hyttfossen sagbruk
I 1874 flyttet firmaet A. Huitfeldt & Co. i Trondheim som siden 1850-årea hadde drevet flere virksomheter innen trelast, sin sagbruksvirsomhet fra Selbusjøen og til Hyttfossen. Maskiner og utstyr ble flyttet fra firmets anlegg i Dånnøyelva som renner ut fra sør i Selbusjøen lenger øst.
Kraftverket og høvleriet utnyttet vannkraften i det 12 meter høye fallet i Hyttfossen, først med vannhjul, fra 1884 med en vannturbin, en francisturbin levert av Myrens verksted og som utviklet 120 HK for drift av sagbruket. Slik fikk både sagbruket og bebyggelsen elektrisk kraft i 1900 fra et likestrømsanlegg på 12 KW, som også ble drevet av turbinen. For å heve og regulere vannstanden i Båthølen over fossene ble det bygget en bukkedam av tre med tretetning mot vannet og boltet i fjellet.
I løpet av sine driftsår hadde sagbruket og høvleriet 40-60 mann i arbeid og det utviklet seg et lite industrisamfunn på stedet, med i perioder landhandel, småskole og poståpneri.
Driften pågikk fram til 1936, avbrutt av et opphold under kriseåra 1914 til 1922. Etter hvert ble maskinene demontert og noen bygninger ble revet. De resterende bygninger tilknyttet sagbruket brant i 1944, og det tidligere sagbruk- og høvleriområdet eri dag gjengrodd med skog. Det finnes det rester etter virksomheten langs elva.
Kraftverksdam
Utdypende artikler: Løkaunet kraftverk, Svean kraftverk og Bratsberg kraftverk
I 1922 kjøpte Trondhjems Elektricitetsværk og Sporvei fallrettighetene i Hyttfossen, og benyttet dette i første omgang fra januar 1924 da byggingen av en tilførselstunnel til Løkaunet kraftverk ble påbegynt og kraftverket kunne åpne i 1926. Løkaunet utnytter en fallhøyde på rundt 51 meter fra Hyttfossen og ned til stasjonen lenger ned i elva. Løkaunet henter vann fra Hyttfossdammen gjennom den 1,2 kilometer lange tilførselstunnelen fra Båthølen ved Hyttfossdammen og ned til stasjonen.
I 1940 ble byggingen av dagens dam påbegynt. Støpingen av selve dammen pågikk i flere år og var ferdig i 1948. Det ble også bygget en midlertidig anleggsbru ovenfor demningen. Montering av lukene var ferdig året etter, og i november 1949 ble dammen satt i drift.
Dammen inngår i reguleringen av Selbusjøen til et felles vannspeil og er felles magasin for kraftverkene Løkaunet, Svean og Bratsberg som har sine stasjoner lenger ned i vassdraget.
Kilder
- Hyttfossen ved Nidelva i Klæbu, Trondheimsregionens Friluftsråd
- Hyttfossen demning, Klæbu historielag
- Årsskrift 1982, ss. 11-13, Klæbu historielag