Kjeldearkiv:Guds vredes år i Skedsmo

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Artikkelen er fra Thor Sørheim: Skedsmo. Lokalhistorisk opplegg. Skedsmo 1976. Den er tilrettelagt for Skedsmos lokalhistoriewiki i 2014.

Årene 1740-42 blir kalt for Guds vredes år i Norge fordi landet ble rammet av en stor hungersnød. Hvis vi ser på tallene for fødte og døde i Skedsmo for disse årene, oppdager vi at det døde flere enn det ble født. Dette er helt unormalt, og f.eks. i 1737 ble det født 129 mens det døde 111.

År Fødte Døde
1740 122 117
1741 119 199
1742 66 387


Nøden skyldtes at det kom snø og sludd i mai og juni i 1740, og folket på Østlandet måtte spise barkebrød. Dette førte til farlige sykdommer som blodsott og skjørbuk, og smitten spredte seg raskt.

Den egentlige årsaken til ulykken var ikke uåret, men maktmisbruk fra danskekongen Christian 6.s side. Han hadde nemlig bestemt at Norge skulle innføre korn fra Danmark, og ikke fra noe annet land. På den måten, ved å ha monopol på eksptrt av dansk korn til Norge, skulle det danske jordbruket bli styrket. Selv om det ble kornmangel i Norge, fikk ikke nordmennene lov til å kjøpe mer korn enn det de fikk fra Danmark. Det var altså ikke pengemangel, men politiske beslutninger som førte til nøden. Det er derfor ikke riktig å kalle ulykken for «Guds vredes år», men på den tida klarte ikke folket å avsløre maktmisbruken, og derfor skyldte de på høyere makter.


0231 Skedsmo komm.png Artiklene er basert på Thor Sørheims hefte Skedsmo. Lokalhistorisk opplegg fra 1976 og den digitale versjonen fra 2006 med tittelen Skedsmos historie - ti tusen år i korte glimt. De som ønsker å foreta endringer i artiklene, kan sende disse til nilvaag(krøllalfa)skedsmo.kommune.no. Artiklene fra Sørheims hefte finner du på denne sida.


Kilder og litteratur