Kjeldearkiv:Knut George Flos minne om Antony Rajendram

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Knut George Flos minne om Antony Rajendram
Kjeldeinformasjon
Forfatter: Knut George Flo
Beskrivelse: Artikkelen er en del av minneinnsamlingen i forbindelse med 90-årsdagen for Antony Rajendrams fødsel på nettstedet DiasporA Tamil Archives. Minnesamlingen er også en del av prosjektet Et mangfold av historier - norsk-tamilenes historie på Lokalhistoriewiki.
Viktig: Denne artikkelen kan kun endres av administratorer. Dersom endringer trengs, vennligst ta dette opp på artikkelens samtaleside eller med en administrator.

Sløyd – St. Paul skole

I kjelleren på det tidligere tyske marinehospitalet, lavt under taket, med materialer i korridoren, og inne i sløydrommet, med verktøy og skap på veggene. Rundt i rommet sto enkle sløydbenker, hvor vi elever fra barneskolen av skapte magi, syntes vi, under Anthonys veiledning.

Anthony Rajendram var en vennlig lærer, som bidro med praktiske råd og instruksjon i bruk av verktøy. Jeg laget treklubbe og askebeger. Begge sirlig svimerket, for siden å bli beiset. Anthony ville nok at jeg var mer nøyaktig, men begrensede ferdigheter og rastløshet satte grenser. Han bidro med å finne egnede emner i restehaugen med trematerialer. Da jeg viste omfanget av den kommende kreasjonen, ble han skeptisk. Dobbelt LP-stativ med hele ende- og skillevegger, det ble i overkant mye materialer på ETT prosjekt for EN gutt. Bevisst på reaksjonen var det neste platestativet kun med sprosser til avslutning og uten skille. Den snille og gode sløydlærerens overbærenhet ble nok en gang tøyd, så vi ble ‘enige’ om at et singelstativet skulle bli det siste materialkrevende prosjektet. Anthony ønsket nok at jeg utfordret kreativiteten mer, men praktiske formål og en stigende interesse og bevissthet rundt musikk trumfet saken.

Anthony møtte oss med vennlighet og respekt.

Knut Georg endelig i Jaffna (Foto: Ingelin Berentsen Flo, 03.01.2019)

Tiden bleker minnet - om alt som dessverre har blitt borte

Tross for at mange hverdagslige opplevelser og episoder er glemt, sitter noen inntrykk fast. Som at Anthony var en varm og god person, vennlig og med utstråling. Han kom svært godt overens med mine foreldre, Signe og Olav, noe vi barn høstet godt av – en opplevelse av å bli sett og hørt, i en atmosfære av godhet og jevnbyrdighet. Det har bidratt til å gjøre oss til bedre mennesker, påvirket av Anthonys ånd og innstilling. Slik at vi igjen kan inkludere, bidra og gi ovenfor andre. Anthony ‘raget’ som person - han var en stor mann i en liten kropp. Jeg minnes hans kompakte fremtoning, omfangsrike sorte skjegg, og et blikk som traff deg.

Jeg opplevde Anthony som en snill hjelpsom mann, med et flott smil og vinnende vesen.

Siste gang – gravferd i St. Paul kirke – 1990

Møtet med gråtekonene var brått og brutalt, hjertet galopperte, det rev i sjelen,  og jeg hadde bare lyst til å løpe derifra.

Besøk hos Sigrun Rajendram, i hennes hus i Jaffna. Som vi hadde hørt mye om. Mine foreldre,  Signe og Olav Flo, var venner med Antony og Sigrun. Vi kjenner mange tamiler, helt fra 1970-tallet, og støtter deres sak. Så det var stort å endelig få besøkt og opplevd nordøst-Sri Lanka. (Foto: Ingelin Berentsen Flo, 09.01.2019)

Da var du dø, Anthony, du lå i kisten. Dødsfallet kom brått, du etterlot deg familie og venner i dyp sorg. St. Paul kirke var fylt til bristepunktet. Vi var et fargerikt fellesskap. Alle var vi kommet for å vise deg vår respekt, følge deg til endes, og sørge sammen. Jeg minnes ikke når de startet, med høylytt gråt og jammer, men det var uventet og uvant. Gråtekoret bidro til en usigelig tristhet og desperasjon som gjorde fysisk vondt. Dette var andres sorg og uttrykk, fra fjerne strøk, plutselig så nært og sterkt.

Det var lenge siden du dro med motorsykkel fra Asia mot Europa, og endte i Norge. Du samlet ikke jordisk gull, men du fikk et hav av venner, som alle hadde blitt rørt av deg og din godhet.


Takk Anthony!

13.06.2022

Bergen

(Knut George Flo var elev ved St.Paul School da Antony var læreren hans på tre- og metallfagtimene. Han var elev fra 1973-1982. Antony var læreren hans sannsynligvis i 1978.)

Kilde


Diaspora.jpg Knut George Flos minne om Antony Rajendram er hentet fra nettstedet Diaspora Tamil Archives og lagt ut under lisensen cc-by-nd 4.0.