Kjeldearkiv:Minner fra krigen 1940-1945 i Lillestrøm: Krigsminner 1940
Dette er en gjengivelse av en artikkel eller del av artikkel som i ettertid er blitt lagt ut på Nettbiblioteket. Lokalhistoriewiki dupliserer som hovedregel ikke lenger tekster fra Nettbiblioteket, men oppfordrer i stedet til å bruke sitater og lenker. |
I forbindelse med frigjøringsmarkeringen i 1995 ga Skedsmo kommune ut et hefte med minner fra krigsårene 1940-1945. Bidragsyterne var medlemmer i Lillestrøm historielag. Teksten nedenfor er skrevet av Odd F. Skogvold
Krigsminner 1940
Det første sterke minnet var fra 9. april 1940. Vi ble vekket tidlig om morgenen av en bil som kjørte med fulle sirener. Et par timer senere kom de første tyske bombeflyene i lav høyde, og bombingen startet. Jeg husker ennå tydelig hvordan hele huset gynget ettersom bombene falt. Nesten alle husene i Lillestrøm var den gang bygget på steinpilarer som igjen sto på flate steiner nede i blåleira.
Tyskerne hadde tydeligvis god greie på hva de skulle bombe og hvor målene lå. Lufthansa flyselskap hadde mange ganger før krigen brukt Kjeller flyplass til sine rutefly og var meget godt kjent. De konsentrerte seg om å ødelegge selve flyplassen.
Det de heldigvis ikke visste, var at kongen, kronprinsfamilien, regjeringen og deler av Stortinget kom til Lillestrøm med Hamartoget omtrent samtidig med at flyangrepet startet. Kongefamilien og de andre passasjerene søkte dekning i den daværende, nokså røffe undergangen under stasjonen, og de reiste videre nordover mot Hamar straks flyangrepet var over.
Å oppleve at ens eget hjemsted ble bombet av fremmede fly, var en skremmende opplevelse, og vi ble redde for at flyene skulle komme tilbake, og at bombingen skulle gjenopptas.
Det ble derfor i hui og hast organisert evakuering. Den ble neppe gjennomført etter politiets tidligere lagte planer, men det var bra med busser og lastebiler, slik at det var mulig å komme seg vekk fra Lillestrøm i en fart.
Min familie havnet på en gard i Sørum. Der ble vi i noen uker. Senere ble vi sendt til en av Grini-gardene i Ytre Rælingen i noen uker.
Flertallet av den evakuerte befolkningen i Lillestrøm havnet i Rælingen, Fet og Sørum. Etter den 10. april var Lillestrøm en tid nesten folketom, men en del mannfolk ble igjen for å passe på eiendommene sine og en del ble såkalt hjelpepoliti. Alle skoler, forretninger og industrier holdt stengt.
For de som ble igjen, ble det etterhvert opprettet et folkekjøkken hvor en kunne få kjøpt middag for 50 øre og frokost for 25 øre. Kjøkkenet var i drift til 25. mai 1940.