Kjeldearkiv:Minner fra krigen 1940-1945 i Lillestrøm: Sjokolade

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

I forbindelse med frigjøringsmarkeringen i 1995 ga Skedsmo kommune ut et hefte med minner fra krigsårene 1940-1945. Bidragsyterne var medlemmer i Lillestrøm historielag. Teksten nedenfor er skrevet av Reidun Glømmi.

Denne artikkelen er en kilde og er derfor stengt for redigering. Eventuelle bemerkninger eller rettelser kan etterlates her.

Sjokolade

En av de første dagene av krigen ble jeg sendt til butikken for min mor for å kjøpe melk. Da jeg kom dit, var den full av tyskere. De var forlagt til Sørum skole, og det var kort vei fra denne skolen til melkebutikken.

Tyskerne hadde norske penger, og de handlet mange ting. Jeg husker at de kjøpte sjokolade, og spesielt husker jeg at de kjøpte mange Firkløvere, en sjokolade som jeg var spesielt glad i. Etter at tyskerne handlet fra seg, var eskene med sjokolade nesten tomme. Ikke at jeg hadde penger til å kjøpe sjokolade for, men jeg ergret meg over at de hadde kommet hit for å ta landet vårt og attpåtil kjøpe opp all sjokoladen vår! De kjøpte forresten ikke bare sjokolade, men meierismør også! De åpnet pakken mens de sto i butikken og skrapte smør på sjokoladen. De spiste sjokolade med meierismør!

Etter at krigen hadde vart noen år, var jeg selv skoleelev i Oslo og fikk sendt gavepakker med litt av hvert godt fra Sverige. Det var som regel Wasabroo, meierismør, appelsinmarmelade, kokesjokolade, honning og et såpestykke. Hver gang jeg mottok pakken, bestemte jeg meg for at nå skulle jeg ikke åpne den før jeg kom hjem, men var det en anledning til å åpne den litt i smug på toget, ble den åpnet, og fristelsen til å smake på sjokoladen var stor. Det var ikke til å unngå at jeg tenkte på tyskerne som spiste sjokolade med smør de første krigsdagene. Det var kanskje lenge siden de hadde hatt anledning til å spise noe så godt!