Kjeldearkiv:Norgesbrev fra Jenny Madland til Hans Hjalmar Madland 1923-08-13

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Norgesbrev fra Jenny Madland til Hans Hjalmar Madland 1923-08-13
Konvolutt US philatelic 1925.jpg
Informasjon om brevet
Dato: 1923–08–13
Fra sted: Vest-Agder, Lyngdal
Fra: Jenny Madland
Til: Hans Hjalmar Madland
Til sted: USA
Nr. i samling: 186
Samling: Norgesbrev
Oppbevaringssted: Herman T. madland
Viktig: Denne artikkelen kan kun endres av administratorer. Dersom endringer trengs, vennligst ta dette opp på artikkelens samtaleside eller med en administrator.

Kjære broder med familie!

Ja, det er nok lenge siden dere har hørt noget fra oss her hjemme. Det er vist flere måneder siden vi modtog dit siste brev. Jeg har bare ventet på at far skulde skrive men det ser ikke ut til at det blir noget med ham. Så tenkte jeg det var best jeg skrev litt i dag. Det er regnveir så vi kan ikke gjøre noget med høiet i dag. Vi er forresten snart færdige med slåtten nu. Det er bare noget "skrap" vi har igjen. Torleiv har ikke vært hjemme i den siste uge. Han har vært i Farsund og arbeidet sammen med en murer som bor her i Lyngdal. Ellers har han vært hjemme i hele slåtten. Han skulde ha reist til Farsund i gjen i dag. Men siden det blev regn så blev det ikke noget. Nu ligger de og hviler middag alle sammen. Så jeg sitter inne og skriver ganske alene.

I går hadde vi rigtig fint solskins veir. Så jeg tenkte det skulde ha blitt fint høiveir i dag. Men nei. Vi har hatt svært meget regn i det siste. Så det blev svært sent med høstonnen i år. Nokså litet høi blev det og i år. Det kom vel av at det har vært svært lite varme i sommer. Kornet blir og svært sent. Det er mange som siger at det ikke blir modent. Men det er jo ikke så godt å sige. Bærene er ikke engang modne enda. Jeg husker den sommeren du var hjemme, da var jo bærene modne før dere reiste, og det var jo i juli. I går hadde jeg tenkt å gå til Kvås. Men det blev ikke noget. Torleiv var der oppe. Anders Kvås er hjemme nu og han skulde holde et par møter der oppe. Han har været hjemme nu i et par måneder tenker jeg. Om fredag skal han reise i gjen. Onsdag skal han ha møte på Egeland. Han har hat en del møter rundt om mens han har været hjemme; og så har han holdt et par foredrag om - forbudet i Amerika, et i Lyngdal og et i Farsund. Det var tanken at han skulde ha været i Sverige en tur, men han rak det ikke.

Olav Træland og hans søster reiste sist mandag til Amerika. Det er svært som folk holder på og reiser. Det minker på folket i Lyngdal nu. Det er jo ikke bare i Lyngdal, men over hele landet. Tønnes Eiesland er hjemme nu fortiden. Han skal vist reise i gjen til våren. Nu har han kjøpt bil. Så nu kjører han "storkar" hele tiden.

Martin Madland er hjemme i gjen nu. Han holder til i Ødegård. Hans søster vil så gjerne ha ham over til Amerika, så han kommer vel til å reise han og. Han er ganske bra som før.

Jeg vet ikke rigtig hvordan det blir med Torleiv og amerikareisen. Han snakker om å reise i høst. Men somme tider vil han vente til våren. Så jeg vet ikke rigtig hvordan det blir. Det er jo ikke så greitt å se på så mange som reiser og så gi sig til hjemme. Jeg hadde så smått tenkt på å gå på en ungdomsskole i vinter. Sofie og Marie har lovt å sende mig penger vist jeg vilde gå: Og jeg har god lyst. Jeg snakte forresten med mor om det her om dagen, men hun svarte så litet på det. Så det er nok tvilsomt at det blir noget, for hun liker ikke at de skal være alene hun og far, det vilde kanske bli litt langsomt vist Torleiv kom til å reise. Men nu får jeg jo se tiden an.

Ja, dette får vist bli alt for denne gang.

Kjærlig hilsen fra oss alle.

Din søster Jenny