Kjeldearkiv:Omreisende kramkarer, originaler, løsgjengere og fattige

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Omreisende kramkarer, originaler, løsgjengere og fattige
Kjeldeinformasjon
Navn: Alfred Høgslund
Født: 21. november 1895
Død: 24. august 1981
Sted: Leirsund
Tidsrom: Åra etter 1900
Nedtegnet: Omkring 1970
Nedtegnet av: Alfred Høgslund har skrevet historien. Den er skrevet av og tilrettelagt for lokalhistoriewikien av Nils Steinar Våge 21. mai 2011.
Beskrivelse: Omreisende kremmere, lirekassespillere, originaler, fattige og løsgjengere.
Viktig: Denne artikkelen kan kun endres av administratorer. Dersom endringer trengs, vennligst ta dette opp på artikkelens samtaleside eller med en administrator.
Denne artikkelen er en kilde og er derfor stengt for redigering. Eventuelle bemerkninger eller rettelser kan etterlates her.

Denne historien om omreisende kramkarer, originaler, løsgjengere og fattige i åra etter 1900 i Skedsmo ble opprinnelig nedtegnet av Alfred Høgslund.


Det var også mange andre som for efter veiene, efter århundresjifte å til 1914 da første verdenskrigen kom, siden var det ikke så mange, jeg kan nevne, de var kremmere noen av dem havde en sek som de bar over skulderen den ene delen av sekken var på ryggen og i denne var det meste av kramvarene å den andre enden av sekken havde han foran på brystet å den var det mindre i, men det var også noen som havde koferter med saker i, dem havde alt fra garn å klesvarer til isenkram å skrive saker å skillingsviser. M.m.

Og så var det jøder som solgte klædsvarer, dem kom bærende med store klædsbunter på ryggen, å nor dem kom inn i stuen så åpnet dem klesbunten å slengte tøyer utover hele stuegulvet, dem var meget påstålige og pratsomme, det tok tid før dem fikk pakketisammen, så vi fikk dem av gårde ijen.

Og så var det folk som kom bærende på lirekassen, dem stilte seg op ute på gårdsplassen å begynte å spille de havde som regel med seg dreserte apekatter og papegøyer for å trekke opmerksomhet.

Vi som bodde så nær hovedveien fikk også besøk av løsjengere og gamle orginaler som spurgte efter mat å nattlosji, om sommeren så lå dem i uthusene, men nor det blev kaldt så fik dem ligge i kjøkenet det blev ganske uhyggelig mange ganger, for dem var både urenslige og lusete, dem fikk som regel kaffe og mat før dem gikk ijen om morgen.

Vi havde også besøk av gamle fattige koner som havde sine faste turer dem bar med seg en kurv, og dem spurte efter matvarer, det var almindelig at dem fikk et brød å noe flesk, mange av dem hadde lang vei hjem. Jeg husker at dem hadde mye å fortelle, det var nyheter i fra flere prestegjeld, å kaffi motte dem ha før dem gikk ijen.

Den som var her oftest og som havde mest nyheter het Anne Heier Sjåttefjeld, hun var ganske høi av vekst, havde en stærk skarrende stemme og et mørkebrunt og meget skrukket ansigt, det blev sagt at hun oprindelig var fra Finland, men havde vært her i Norge i mange år. Hun røkte skråtobakk på en kritpipe, å hun virket som en skrekk for ungene der hun kom ind.

Det var også en annen gammel kone som gikk unner navnet Klu Maria som solgte sopelimer, som hun selv havde laget, hun var stor og kraftig røkte skråtobakk og var gla i kaffi.


Kilde

  • Høgslund, Alfred: Optegnelser fra Skedsmo og omegn. Håndskrevet bok fra omkring 1970.