Klæbu kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Klæbu kyrkje»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Klæbu kirke
Klæbu kirke.JPG
Foto: Einar Hjellen
Sted: Klæbu
Byggeår: 1790
Kirkegård: Ja
Arkitekt: Lars L. Forseth
Materiale: Tømmer

Klæbu kirke står i Klæbu i Trondheim kommune, og er en åttekantet tømmerkirke fra 1790. Ved kirken er det også kirkegård.

Tidligere kirker

Når den første kirken i Klæbu ble bygget vet en ikke med sikkerhet. Et diplom fra 1430 nevner «Bœar kirkja» i «Clæppa»,[1] og også senere omtales kirken og prestegården som By.[2] Det som en også kjenner fra skriftlige kilder er fra en tegning datert 1690-1700 med en kirke. Denne kirken er på samme sted som dagens kirke er på. Ligger på gamle By gård, som nå er Klæbu prestegård. I nabosoknet Nidaros, ligger Lade kirke lignende toopografisk plassert på eb gravhaug under dagens Lade gård. Klæbu kirke er bygd på en haug, som kan være en gravhaug. Det har vært flere gravhauger på stedet, og det ligger fortsatt noen hauger der. Dette sier om noe hvor gammelt dette stedet er. I tillegg er kirka plassert topografisk på en høyde midt i bygda. Det gikk flere ferdselsårer forbi kirka. En av veiene gikk i nord-sør retning, i nord Nidaros, og i sør Gauldal. Fra kirka gikk det en ferdselsvei mot vest, som ved Lilleugleøyen krysset Nidelva, videre mot Nideng og Nidengskaret på vei mot Nidaros. Pilgrimmene kom Selbusjøen, gikk over Ståggåin og passerte kirka på vei mot Nidaros. Dette var i middelalderen.

Dagens kirkebygg

Kart over Klæbu.

Dagens kirkebygg stod ferdig i 1790. Kirkebyggeren var Lars L. Forseth. Han tegnet en åttekantet kirke i tømmer. Dette er sannsynligvis ikke tilfeldig da morgenstjernen har åtte kanter/tagger. Dagens kirke ble bygget utenpå den gamle kirken, slik at den kunne være i bruk mens det ble bygget en kirke.

Orginaltrapp i skifer fra 1790.
Foto: Astrid Grendstad (2012)

På sørsiden av kirka er det en trapp i skifer. Denne trappen er den samme som den som ble bygget i 1790. Skiferen i trappa ble hentet fra et brudd i Rasveita eller Skifersteinsdalen i Målsjømarka. Det tidligere taket hadde skifer fra samme bruddet, men ble først på 1900-tallet skiftet ut med Altaskifer.

Kirkegården

Astrid Grendstad har tatt en del bilder fra Klæbu kirkegård. Noen av disse fotoene er lagt inn i galleriet nedenfor.

Referanser

Kilder

  • Klæbu kirke, utgitt av Klæbu menighetsråd i 1990.