Kløckers hus - Arendal bymuseum

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Kløckers hus - Arendal bymuseum ligger videre inn mot byen på Nedre Tyholmsvei. Dette er Arendals museum, med plaketten fra Europa Nostra på utsiden av veggen.

Bymuseets historie

Tomten der Kløckers hus/Arendal bymuseum ligger har vært bebygget siden 1670-åra. I bakgården står fremdeles bygninger som muligens er oppført i tilknytning til det første huset på tomten. Huset fikk sitt nåværende utseende av Johannes Nicolai von Kløcker som ble utnevnt til tollinspektør i Arendal i 1824. I 1826 ble huset hans oppført, og Kløcker, som var adelsmann og ridder av Dannebrogsorden, flyttet inn med sin familie. Huset var i familiens eie frem til det ble overtatt av Stiftelsen Kløckers hus – Arendal Bymuseum i 1982.

Bymuseets innhold

Kløckers hus er bygget i empirestil, klart preget av datidens bebyggelse i København. Huset er godt bevart og ble fredet i 1984. Deler av huset er åpent for publikum; ballsalen i tredje etasje, som benyttes om møtelokale, selskapslokale og lokale for musikkskolen. Husets andre etasje inneholder bymuseumsamlingen, og er møblert som et velstående borger hjem fra byens glanstid. Det var familien Fürst som testamenterte innboet sitt til museet. Det finnes også en avdeling med matrosens hjem. I første etasje er det innredet en krambod, der interiøret er flyttet fra en nedlagt landhandel i Nesgrenda ved Tvedestrand. Kramboden er også mottaket for museet, og selger blant annet ferskt brød fra museets egen bakerovn når denne fyres opp. Brødbaking og salg av ferske bakervarer foregår den første lørdagen i måneden.

Tyholmen, den gamle bydelen i Arendal, fikk Europa Nostra-prisen i 1992. Plaketten er montert på ytterveggen til Kløckers hus.

Se også

Kilder


Valknute Kaar 2009.gif Hele eller deler av Kløckers hus - Arendal bymuseum er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 58.458937° N 8.767459° Ø