Kongsberg kino

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kongsberg kino sett fra Nymoens torg i 2013.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)
Kongsberg kino i innvielsesåret 1965.
Foto: Teigens Fotoatelier/DEXTRA Photo

Denne artikkelen handler om den tidligere kinobygningen på Kongsberg, som ble benyttet mellom 1965 og 2015.

Kongsberg kino ligger ved Nymoens torg i Kongsberg sentrum, adressen er Nymoens torg 3.

Bygningen har en rund, frittliggende form, og ble innviet 11. desember 1965. Den er tegnet av Drammens-arkitektene Ørnulf Ljøterud og Erik Ødegård. Kinoen ble etablert omtrent på samme tid som Tinius Olsens skole (i dag del av Kongsberg videregående skole) på nabotomta.

Fram til 1965 hadde Kongsberg Teater blitt benyttet som Kongsbergs kinolokale. Dette teatret lå i Myntgata på toppen av Klokkerbakken, nær Kongsberg kirke, der det hadde vært i drift siden 1915. Selve teaterbygningen ble forøvrig revet i 1982. Det aller første kinolokalet i Kongsberg var ved Hotel Skandinavie i Storgata, etablert av Eillef Guttormsen i 1907.

Kongsberg kino har to kinosaler, en stor sal med 486 plasser og en mindre sal med 66 plasser. Kinoen har også vært benyttet til andre kulturformål, for eksempel i forbindelse med den årlige Kongsberg jazzfestival, og til konferanser.

Kinodriften opphørte søndag 26. juli 2015, og virksomhet ble flyttet til et nybygget kulturhus, kalt «Krona», på Vestsiden, nær Kongsberg kirke. Kinobygningen er derfor lagt ut for salg av kommunen. Den skal i utgangspunktet ikke brukes til kulturformål for ikke å konkurrere med det nye kulturhuset.

Galleri

Kilder og referanser