Kongsbergs kommunevåpen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kongsbergs kommunevåpen.

Kongsbergs kommunevåpen er godkjent ved kongelig resolusjon 25. august 1972, og er tegnet av førstekonservator Hallvard Trætteberg ved Riksarkivet. Motivet er hentet fra byens eldste segl som er kjent fra 1689, og viser kongen i skikkelse av den romerske guden Janus iført full imperatordrakt. I romersk mytologi er Janus en gud med to ansikter; et smilende og et surt ansikt. Janus stod for inn- og utgang og for all begynnelse, Janus blir ofte også brukt som symbol på dualitet og teater. Også måneden Januar er oppkalt etter Janus.

Motiv

Blasoneringen er: På grønn bunn guden Janus i romersk imperatordrakt, stående frontalt, hele figuen av sølv, og med et gull sverd og en gull vekt i hendene.

Janusskikkelsen bærer en lærbrynje, på skuldrene er det løvehodemasker. Støvlene er formet som panterhoder øverst, vekten og sverdet i gull er rettferdighetssymboler. På brystet bærer han et stort kors.

Farger

Hovedfargene grønt og sølv viser til byens rikdommer i skogen og i berget. Slik kommunen bruker våpenet nå skal bunnen være grønn PMS 354; figuren sølv/folie eller hvit; vekt og sverd skal være prosessgul.

Galleri

Kilder