Kråkerøy Historielag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sider fra Alfred Jensens familiebibel, der Ødegården er nevnt
Foto: Siri Johannessen

Kråkerøy Historielag ble stiftet 24. mai 1978 og hadde i 2009 ca. 150 medlemmer. Lagets nedslagsfelt er den tidligere kommunen Kråkerøy, Kjøkøy og Isegran som nå er en del av Fredrikstad kommune i Østfold. Laget er tilsluttet Østfold historielag.

Kråkerøy Historielag har seks møter per år som avholdes sine møter på Smertu skole, mens slektsforskergruppen holder til i annen etasje på Fredrikstad Museums avdeling på Isegran. Der har gruppen sitt bibliotek med blant annet skannede kirkebøker og lokalhistorisk litteratur.

Historielagets formål er å fremme granskingen av øyens historie, kultur og kulturminner, og å vekke den historiske sansen blant bygdase befolkning. En del av dette realiseres ved vandringer og Ødegårdsstevnet som foregår på kristi himmelfartsdag hvert år.

Femdal har historielaget i samarbeid med grunneieren og bondelaget gjenreist en drengestue fra midten av 1800-tallet som opprinnelig stod på gården Lille Enhus. Kråkerøy Historielag eier en liten stue, Ødegårdsstua, på Ødegården der lokalhistoriekeren Alfred Jensen vokste opp.