Krødsherad Historielag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Historielagets logo.

Krødsherad Historielag ble stifta 28. april 1993. Formålet er å «ta vare og formidle videre på alt som har betydning for Krødsherads historie og som kan fortelle om folks livsvilkår gjennom tidene». I 2019 hadde laget 90 medlemmer.

Hovedaktiviteter

I begynnelsen var opprettelsen av bygdearkiv en prioritert sak hvor også kommunen, med kultursjefen, var en viktg brikke og et bindeledd.

Laget bidrar til oppdatering og nyutgivelse av bygdebøker. Det har ellers medvirka i utstillinger og arrangert turer, foredrag og holder møter på historiske lokaler rundt om i bygda.

Historielaget samla inn midler og laga en brudekrone med diverse utstyr. Dette er en kopi av Ringneskronen som befinner seg på Norsk Folkemuseum. Brudekronen med Agnus Dei-smykket og beltespennen er laget av sølvsmed Inger-Lise Kolsrud.

I 2008 arrangerte historielaget, i samarbeid med Villa Fridheim, en rekonstruksjon av Riksmålsstevnet i 1908 på Noresund. Her holdt Bjørnstjerne Bjørnson innlegg for riksmålet, mens Anders Hovden var prest og talte «målet». Under rekonstruksjonen deltok både lokale utøvere og profesjonelle skuespillere.

Krødsherad Historielag har vært med på Kulturminnedagene og bidratt på forskjellige kulturarrangement. 2019 kosta laget et utstillingsmonter på Villa Fridheim og laga en utstilling av gamle feler fra bygda.

Laget er med i styret i Stiftelsen Krøderbanen med en representant.

Publikasjoner

Laget utgir årlig to numre av Medlemsblad (Krødsherad historielag) med forskjellig lokalhistorisk stoff. Det første medlemsbladet kom ut i 2003. Historielaget gir også ut en årlig kalender med historiske bilder med tekst.

Ledere

  • Harald Bøe 1993-1998
  • Gudbrand Halmrast senior 1999-2001
  • Bjørn Sæta 2001-2002
  • Kjellaug Gustad 2003-2004
  • Vigdis Raaen 2005-2006
  • Åse Tangerud 2007-

Kultursjefen i Krødsherad var, sammen med Harald Bøe, med som initativtaker av laget i 1993 og fungerte som sekretær i de første åra.

Kilder og litteratur

  • Opplysninger fra historielaget (Landslaget for lokalhistories lagsundersøkelse 2019).

Eksterne lenker