Kristian K. Rød

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kristian K. Rød (født 2. mai 1916 på Aukra, død desember 2016 samme sted) var sjømann, bosatt på Aukra.

Som ung gutt drog han til sjøs. I åra før andre verdenskrig var Rød matros på dampskipet D/S Bonde, som gikk mellom Canada og England. Under krigen var han matros i marinen. Etter frigjøringa tok Kristian K. Rød handelsutdanning ved Oslo Handelsgymnasium, og reiste tilbake til hjembygda Aukra som regnskapsfører for landhandler Albert Eivindsen.

Alt i 1951 drog Rød ut i verden igjen; han slo seg ned i Brooklyn i New York. Han var først lagersjef i en butikk i den amerikanske metropolen, men etter ei stund begynte han som sjømann igjen, på et dampskip som frakta gods på de store sjøene. I perioden 1958 var han «Merchant Marine» på et kjemikalietankskip som seilte langs østkysten og i Mexicogulfen.

Mens han bodde i USA, var Rød også tilbake på Aukra i perioder. I 1981 ble han pensjonist og reiste hjem for godt. Som 100-åring i 2016 bodde han på Aukraheimen, men døde innen året var omme.

Kilder og litteratur


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.