Kristina av Tunsberg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kristina av Tunsberg (født 1234 i Bergen, død 1262 i Spania) var det tredje barnet til Håkon IV Håkonsson og Margrete Skulesdotter, og eldre søster til Magnus Lagabøte. Hun ble gifta bort til den spanske kongsbroren Don Felipe (1231–1274).

Ekteskapet med den spanske prinsen var en del av det dynastiske spillet i Europa, der også utkantriket Norge deltok. Don Felipe var bror av Alfonso X av Castilla og Leon - Spania var på denne tida delt opp i en rekke mindre kongedømmer med skiftende allianser, og Castilla og Leon var blant de viktigste områdene i det politiske landskapet. De var sønner av Ferdinand III den hellige og Beatriz av Schwaben.

Kristina forlot Tønsberg mot slutten av året i 1257. Håkon Håkonssons saga forteller at biskop Peter av Hamar og stormennene Ivar Engelsson og Lodin Lepp var blant de som var med i reisefølget. Denne sagaen ble skrevet nok kort tid etter hendelsene, i motsetning til en del av de eldre sagaene, og antas derfor å være temmelig etterrettelig. De reiste først i en liten båt til Yarmouth i England, så til Normandie og deretter over land til Narbonne, Barcelona og endelig Burgos der hun skal ha ankommet julaften 1257. Hun ble gift med Don Felipe 31. mars 1258 i Valladolid, og de bosatte seg deretter i Sevilla.

Kristina Håkonsdotter ble gravlagt i et kloster i Covarrubias i nærheten av Burgos. I 1952 ble en sarkofag åpna der, og man fant levningene etter ei høyreist, ung kvinne. Nye undersøkelser ble gjennomført i 1958, og gravens plassering, hennes høyde på 1,72 meter og alder på 26–28 år stemmer godt med Kristina.. Sarkofagen er i dag prydet med norsk og spansk flagg samt flere spanske provinsflagg.

I 1971 feira Tønsberg sitt 1100-årsjubileum, og Kristina ble valgt som gjennomgangsfigur. Kåre Holt skrev det historiske spelet Kristina av Tunsberg for anledningen. Det hadde premiere med Lise Fjeldstad i tittelrollen. I 2001 lagde Morten Myklebust en historisk tegneserie, også kalt Kristina av Tunsberg, basert på Holts spel. Det finnes også et spansk sluespill om henne, skrevet av Manuel Muñoz Hidalgo, med den norske tittelen Kristina Håkonsdatter - den splittede blomsten. Også i Covarrubias markerer man minnet om Kristina jevnlig.

En statue av Kristina laget av Brit Sørensen ble reist i Covarrubias i 1978, og en kopi ble plassert på Slottsfjellet i Tønsberg samme år. Tønsberg og Covarrubias har blitt vennskapskommuner.

Ifølge en spansk legende skal hun ha bedt om at det ble laget et kapell til Olav den helliges ære som sin bryllupsgave. Dette skjedde ikke, men i forbindelse med 750-årsjubileet for hennes avreise fra Tønsberg ble det bestemt at dette skulle gjøres. Kapellet ble åpna i 2011 i Covarrubias.

Mosjonsløpet Kristina-løpet i Tønsberg og Kristina-statuetten som deles ut til idrettsutøvere i Vestfold av Tønsbergs Blad, har navn etter henne.

I København finnes et psalter laget i Paris omkring 1230 som skal ha vært i Kristinas eie. Dette regnes i dag som en av de mest verdifulle bøker som noen gang har vært i norsk eie. I oktober 2021 ble det annonser at psalteret lånes ut for lengre tid til Nasjonalbiblioteket, slik at det kommer tilbake til Norge og blir utstilt.

Litteratur og kilder