Slottsfjellet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Slottsfjellet med Slottsfjelltårnet, oppført i 1888, men relatert til 1000-årsjubileet for Tønsberg i 1871.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Slottsfjellet er et fjellplatå i Tønsberg kommune, nær bysenteret i Tønsberg, 63 meter over havet.

Her ligger ruinene av Tunsberghus, opprinnelig oppført av kong Håkon Håkonsson, samt rester av Mikaelskirken (ca. 1150) og Magnus Lagabøtes kastell (1276). Rundt er det et forsvarsverk fra middelalderen av frontkasteller og rondeller. Slottsfjellet er ellers kjent for kampen mellom birkebeinerne og baglerne i 1202.

I anledning Tønsbergs 1000-årsjubileum i 1871 ble det oppført et utsiktstårn av stein på Slottsfjellet. Tårnet har Bjørnstjerne Bjørnsons innskrift Maa byen, som på tunet staar, faa blomstre nye tusind aar. Tårnet ble imidlertid ikke oppført før flere år etter selve jubileet, i 1888. Ved inngangen til tårnet ses dessuten signaturene til Norges tre konger i nyere tid, i forbindelse med deres besøk her; kong Haakon (1906), kong Olav (1958) og kong Harald (1993).

Ved foten av Slottsfjellet, på østsiden, ligger Slottsfjellsmuseet, en avdeling av Vestfoldmuseene IKS. Øst for Slottsfjellet ligger dessuten strøket Fjerdingen, med flere gater med eldre trehusbebyggelse. Her har flere av gatene navn som er relatert til Tønsbergs middelalderhistorie. På og rundt Slottsfjellet arrangeres årlig Slottsfjellfestivalen, en musikkfestival med fokus på pop og rock.

Gjennom Slottsfjellet går Slottsfjelltunnelen (Kjelleveien/Nedre Langgate), del av fylkesvei 308.

Kilder

Galleri