Kulseng gård, Harstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kulseng gård 1900 med møllebygningen i forgrunnen og bygningene fra 1885 i bakgrunnen.
Hest og kjerre foran «Hansendammen» på Kulseng med mølla og Kulseng gård i bakgrunnen.
Foto: Ukjent

Kulseng gård, ligger ca. en km nord for Harstad sentrum og er historisk knyttet til Lars Mikal Hansens navn. Han kjøpte gården på tvangsauksjon i 1870 for 45 spd og drev den fra Øvre Sama inntil han i 1885 bygde hovedhus og driftsbygninger på Kulseng og flyttet dit med sin etter hvert store familie. Han ble stamfaren til Kulseng-slekten i Harstad. Noen av barna hans tok navnet Kulseng og andre Kulseng-Hansen.

Mølledrift

Lars Mikal Hansen har skaffet seg et solid navn i tidligere Trondenes kommune med en posisjon som en av kommunens fremste menn. Blant de husene han bygde var en stor mølle som lå nedenfor hovedbygningen. Den fikk kraften sin fra Bergselva som var oppdemmet for dette formålet. Demningen ga et stort vannmagasin som gikk under navnet «Hansendammen». Da det ble slutt på møllevirksomheten i 1942, opphørte vedlikeholdet av demningen som sprakk. Selve møllebygningen ble etter Hansens død overtatt av Joakim Johnsen (1874-), bror av Jacob Johnsen, Sama (1869-1959), som for øvrig også prøvde seg med sjokoladefabrikk i møllebygget. Etter krigen ble det en tid drevet støperi i bygningen med vaffeljern i aluminium som ett av produktene. I 1960 brant møllebygningen ned og alle spor etter den og mølledammen er borte. Man kan imidlertid se på terrenget at her høvde det ypperlig for en stor dam.

Fortsatt i familiens eie

Hansen hadde ti barn. Den eldste, Leif Kulseng, ble gift på Røkenes og overtok øvergården der (Røkenes gård). Gårdsdriften der er omgjort til golfbane og Hansens tippoldebarn, Kristian Fredrik Kulseng (f. 1968) driver restaurant i den største driftsbygningen.

Da Hansen døde i 1914 overtok sønnen Asbjørn Kulseng gården. Rundt 1930 kjøpte han halvparten av Sollia og flyttet dit. Datteren Asbjørg og hennes mann, Rolf Gabrielsen fra Storvassbotn, overtok Kulseng gård, inntil sønnen Torstein Kulseng, gift med Sissel Aasegaard, videreførte driften i 1983.

Kilder