Kulturminneløyper i Vest-Agder

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

I anledning Kulturminneåret 2009 har kommuner, organisasjoner og lokale ildsjeler komponert kulturminneløyper langs ulike steder der ulike steder, personer og hendelser fra nåtid og fortid belyses. Tabellen under viser hvilke løyper som finnes i Vest-Agder fylke:

Kommune Løypenavn Kort løypeinformasjon
Kristiansand kommune Odderøya – «den ubetalelige herlighed» Vandringen over Odderøya sør for Kristiansands kvadratur går over et område der det bodde folk for 4000 år siden, og der det ble drevet jordbruk frem til 1806. Kanalen Gravane skiller Odderøya fra byen, og før byen ble grunnlagt var det et ladested i «Hullet» øst på øyen. I hollendertiden ble havnen mye brukt som trelasthavn. Nord-Europas største karantenestasjon, for Danmark, Norge og Holstein, lå her i årene 1804-1914, og muren rundt er fremdeles synlig i terrenget ved Bendiksbukta. Karantenestasjonen hadde dessuten en egen kirkegård, kolerakirkegården. Odderøya fikk egen fyrstasjon i 1832, da Odderøya fyr opprettet. På 1660-tallet ble forsvarsverk anlagt her, og aktiviteten ble ikke nedlagt før i 1999. 9. april 1940 deltok festningen i kampen mot den tyske invasjonen. Det har vært mye næringsvirksomhet på øya, i Nodeviga på østsiden dominerte tømmerhandelen lenge, mens det på vestsiden var en større variasjon i virksomheten blant annet med flere verft og et av landets første industrielle saltverk.
Mandal kommune Merkede turstier i Selvåg Løypen i Selvåg kan starte ved varden på Kallsneset, «Kallen» og gå videre langs jettegryter til Mikkelshola, videre langs løer og tidligere dyrkede områder frem til Skudeviga og Rørskjærodden. For å se området der sagnet fra 1500-tallet som forteller oss hvorfor byen ble lagt til Mandal og ikke her i bunnen av Harkmarkfjorden utspilte seg, må du dra fra Storestøl ut til Strømsneset ved Strømmen (en sidearm av Harkmarkfjorden).


Valknute Kaar 2009.gif Hele eller deler av Kulturminneløyper i Vest-Agder er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.