Kvalsund kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Kvalsund kommune
2017 Kvalsund komm.png
Basisdata
Kommunenummer 2017
Fylke Finnmark
Kommunesenter Kvalsund
Areal 1844.08  km²
Areal land 1747.93  km²
Areal vann 96.15  km²
Folketall 1 027 (2017)
Nettside Nettside

Kvalsund kommune (nordsamisk: Fálesnuori gielda, kvensk: Valasnuoran komuuni) i Finnmark ligger sørøst for Hammerfest. Kommunen grenser ellers mot Alta i sørvest, Måsøy i nordøst og mot Porsanger i øst. Mesteparten av Kvalsund kommune ligger på fastlandet øst for Sammelsundet–Kvalsundet–Vargsundet og mellom Revsbotn i nord og Store Lerresfjord i sør. Kvalsund omfatter også de sørøstlige 128 km2 av Kvaløya og de østlige 84 km2 av Seiland.

Kvalsund var fra 1838 en del av Hammerfest by og landdistrikt. I 1852 ble bygda en del av Hammerfest landdistrikt (Sørøysund herred), men i 1869 ble Kvalsund utskilt som sjølstendig kommune. I samband med Solberg-regjeringas kommunereform ble det i 2016 vedtatt at Kvalsund skal slås sammen med Hammerfest kommune.

Etter andre verdenskrig har folketallet i Kvalsund gått sterkt tilbake. I perioden 1950–2004 var nedgangen på hele 43 %, og av finnmarkskommunene var det bare Loppa som hadde større nedgang i innbyggertallet. Den viktigste årsaken til befolkningsreduksjonen er nedgangen i fiskeriene.

Bygda var lenge dominert av den sjøsamiske befolkningen, men seinere har det kommet norske og kvenske innvandrere. I Kokelv er det et sjøsamisk museum.

Garnbøting i Kvalsund (1961).
Foto: Nasjonalbiblioteket

Kvalsund er en av Finnmarks største hyttekommuner, og en stor del av hyttene ligger rundt tettbebyggelsen Skaidi. Nærheten til Hammerfest gjør at mange folk herfra har hytte i Kvalsund.

Kilder og litteratur