Hammerfest kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hammerfest kommune
2004 Hammerfest komm.jpg
Basisdata
Kommunenummer 2004
Fylke Finnmark
Kommunesenter Hammerfest
Areal 29.19  km²
Areal land 0  km²
Areal vann 29.19  km²
Folketall ukjent kode (2023)
Sammenslåing(er) Kvalsund innlemmet 2020
Nettside Nettside
Fra sangerstevnet i Hammerfest 1923. Harstad Mandskors dirigent Alfred Evensen sammen med Ole Toften foran Struves meridianbue

Hammerfest kommune i Finnmark fylke ligger på deler av øyene Kvaløya, Seiland og Sørøya. I 1992 ble Sørøysund kommune slått sammen med Hammerfest. I forbindelse med Solberg-regjeringens kommunereform ble Kvalsund innlemmet i Hammerfest, med virkning fra 1. januar 2020.

Hammerfest by ligger på vestsida av Kvaløya ved skipsleia gjennom Sørøysundet. Hammerfest, som fikk status som kjøpstad i 1789, regnes som verdens nordligste by.

Hammerfest kommune har i store deler av etterkrigstida hatt sterk befolkningsvekst, i motsetning til de fleste andre kommunene i Nord-Norge. Kommunen hadde riktignok ei nedgangstid på 1980- og 1990-tallet, da over 1000 årsverk i fiskeindustrien forsvant, men seinere har gassvirksomheten i Barentshavet ført til ny, kraftig vekst. På Melkøya ved Hammerfest er det bygd et anlegg for mottak og prosessering av naturgass fra Snøhvitfeltet i Barentshavet, og gassen blir sendt i en 160 km lang gassrørledning til Melkøya.

Personer fra Hammerfest

Kilder og litteratur

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!