Hammerfest
Hammerfest er en by i Finnmark. Den er administrasjonssenter for Hammerfest kommune. Den er verdens nordligste by med over 5000 innbyggere. Byen oppsto som et fiskevær, som etter hvert fikk stor betydning for området. Den fikk rettigheter som kjøpstad i 1789. Hammerfest landsogn ble utskilt som egen kommune, senere Sørøysund kommune, i 1852.
Under andre verdenskrig ble Hammerfest tvangsevakuert av tyskerne, og byen ble brent i februar 1945. Den hadde da allerede blitt skadd av sovjetiske bombeangrep i 1944. Under den tyske nedbrenninga ble alle hus og alle de fire kirkene systematisk brent. Et gravkapell fikk stå, men ellers var det knapt stein på stein igjen. Den ble gjenoppbygd etter krigen. Dette var ikke første gang byen hadde blitt ramma av krigshandlinger, for i 1809 bombarderte to britiske orlogsfartøy byen under kystblokaden, og fulgte opp med å plyndre deler av byen.
Hammerfest ble også skadd av en stor bybrann i 1890. Gjenoppbygginga førte med seg en modernisering, slik at Hammerfest ble den første byen med kommunalt elektrisitetsverk i landet, og den var også blant de første byene i Europa med elektrisk gatelys.
St. Mikael kirke er verdens nordligste katolske kirke. Den ble vigsla i 1958. Hammerfest kirke er en særprega betongkirke i vifteplan fra 1961. En av støttene som markerer Struves meridianbue, som er et av de norske verdensarvstedene, står på Fugleneset. I byen finner man også kulturhuset Arktisk kultursenter, og rett utenfor ligger Jansvannskogen, som regnes som verdens nordligste skog. Beliggenheten, kulturminnene og mulighetene for båtturer til Nordkapp eller ut på sjøfiske har gjort Hammerfest til et attraktivt turistmål. Det er årlig omkring 50 til 60 cruiseskipanløp.
Galleri
Kilder
- Hammerfest tettsted i Store norske leksikon
- Hammerfest i Store norske leksikon
- Sivertsen, Jørgen. Hammerfest : 1789•1914. Utg. Hammerfest kommune. Bergen. 1973. Digital versjon på Nettbiblioteket.