Kvernkall

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kvernkall fra Nore.
Foto: Fra Skansen, Johannes P.: "Bygdemøllene i Norge", 1958

Kvernkallen er akslingen som overfører vannenergien til kvernsteinen i ei bekkekvern. Kvernkallen består av en loddrettstående trestokk - grovere nede enn oppe - som er opplagra i bunnen av kvernhuset. Øvre enden når opp gjennom golvet i kvernhuset. Nederst på stokken er innfelt skovler som vannstrålen fra vannrenna rettes inn mot slik at kvernkallen roterer.

I øvre enden av stokken er innfelt en tange (snelle) av jern som går gjennom et hull i den underste, fastsittende kvernsteinen og ender i et tverrjern (sigle) som er innfelt i den roterende oversteinen

Kilder

Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen Kvernkall fra Wikipedia


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Kvernkall» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.