Kvinnekuppet i Asker 1971

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kvinnekuppet i Asker 1971 var en aksjon for å få flest mulig kvinner inn i kommunestyret ved kommunevalget det året. Karla Skaare var leder av Asker Husmorlag og hadde lenge arbeidet for økt politisk fokus på barnehagesituasjonen i kommunen. Hun syntes ikke hun nådde frem med budskapet og startet et systematisk arbeid der medlemmene i husmorlagene lærte hvordan de kunne kumulere og stryke kandidater. Det ble laget alternative valglister der kvinner ble kumulert og menn ble strøket. Fire kvinner som allerede satt i kommunestyret, var aktive i aksjonen: Berit Ås (Ap), senere SV), Marie Borge Refsum (Høyre), Tove Bye (Sp) og Kari Bjerke Anderssen (Venstre).

Aksjonen var vellykket. Kommunevalget i 1971 ga kvinner 27 av de 47 plassene i kommunestyret. Reaksjonene var sterke. Arbeiderpartiets generalsekretær Ronald Bye kalte valget i Asker en parodi, mens Bærumsordfører Willy Greiner så det som en karikatur på et valg. Noen tok til orde for å endre valgloven for å hindre gjentagelser. Til tross for at kvinnene møtte motstand selv fra egne partifeller, oppnådde de mye, og kommunestyreperioden 1971–75 markerte økt satsing på saker som barnehageutbygging og trafikksikkerhet.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Kvinnekuppet i Asker 1971 er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.