Kari Bjerke Anderssen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kari Bjerke Anderssen (født 6. februar 1934) var arkitekt, og har vært aktiv lokalpolitiker i Asker gjennom mange år.

Hun vokste opp i Solør, og ble utdanna som arkitekt ved Norges tekniske høgskole i Trondheim. Det ble ikke noen lang karriere, for kort tid etter eksamen ble hun mor, og etter hvert ble det tre barn og en tilværelse som hjemmeværende mor. I 1960-åra flytta familien til Hvalstad i Asker.

Som lokalpolitiker for Venstre var hun sentral i Kvinnekuppet i Asker 1971, sammen med Berit Ås som da representerte Arbeiderpartiet, Marie Borge Refsum fra Høyre og Tove Bilington Bye fra Senterpartiet. Hun gikk inn i Venstre i 1965, og ble i 1967 valgt inn i kommunestyret sammen med Ingeborg Steen Jensen etter at begge fikk mange kumuleringer. Hun satt i denne perioden også i helserådet og bygningsrådet, og særlig i det siste var hun svært aktiv.

Aksjonen for å kumulere kvinner og stryke menn på listene i 1971 førte til at 27 av 47 plasser i kommunestyret gikk til kvinner. I valgperioden 1971–1975 pågikk blant annet kampen om Askers første kommunale barnehage, der Anderssen var en av pådriverne for å opprette denne. Dette hadde vært en kampsak for henne siden 1962, da hun så at eneste vei tilbake i yrkeslivet var gjennom å få på plass et barnehagetilbud. Hun hadde sammen med andre på Hvalstad fått i gang en privat barnehage i 1966, men det var også behov for et kommunalt tilbud.

I 1975 ble hun ansatt i reguleringsvesenet i Asker. Dette førte til at hun måtte trekke seg ut av kommunepolitikken, ettersom hun kunne risikere å behandle saker både administrativt og politisk. I stedet gikk hun inn i fylkespolitikken, og ble valgt inn på fylkestinget. I 1983 begynte hun å trappe ned aktiviteten noe, og hun gikk over i en jobb som overarkitekt hos fylkeskonservatoren i Akershus.

Ved kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019 står hun på 37. plass på lista til Venstre i Asker kommune,[1] som da vil være en ny storkommune etter sammenslåing med Røyken og Hurum.

Referanser

  1. «Kamp om fjerdeplass» i Røyken og Hurums Avis 2018-10-30. Digital versjonNettbiblioteket.

Litteratur og kilder