Kvinnenes hus 1/Østkantkvinnenes hus
Kvinnenes hus 1/Østkantkvinnenes hus åpnet i desember 1933 i Strømsveien 20 (18-20), en bygning i fire etasjer i funksjonalisme, arkitekter Borghild Synnæs og Bjarne Lous Mohr.
Bakgrunn
PÅ 1920-tallet etablerte høyesterettsadvokat Elise Sem Kvindernes Boligselskab med en stor bygning i Thereses gate 35B, oppført 1924 med 56 leiligheter for aleneboende kvinner. Formålet med å oppføre bygninger med boliger eid og bebodd av kvinner, var at lovverket den gangen gjorde vanskelig for kvinner å ha eiendom i eget navn.
Pianisten Lulli Lous bodde i kvinnehuset i Thereses gate og skulle engasjere seg videre for boligsaken for enslige kvinner, og ble leder av byggingen i Strømsveien og også det tilsvarende Kvinnenes hus 2/Vestkantkvinnenes hus i Akersveien 28b, senere Westye Egebergs gate 7B fra 1936.
Bygningen
Bygningen besto av fire etasjer, oppført i mur med pussede fasader og med støpte dekker. Bygningen rommet 58 leiligheter, en med to rom og kjøkken, og 57 leiligheter med ett rom (på 15 m²) og kjøkken. Det var felles bad for 17 leiligheter i hver etasje som bestor av to baderom og tre toaletter og bygningen har sentralvarme og alle leiligheter hadde en liten kjellerbod. Hver etasje hadde også et felles samlingsrom med veranda og fin utsikt til Jordal idrettsplass og Grefsenåsen.
Totalt er det er bebygget areal på 456 m². Hovedentrepenør var Høyer-Ellefsen A/S.
I første etasje var det butikk og et stort lokale som ble leid av Oslo Sanitetsforening med lege med barnekontrollstasjon, og drev her med kurs for gravide og spedbarnsforeldre.
Prisen for en bolig her var såpass lav, at det alltid var full dekning. Attraktivt var det også at bygningen hadde mange praktiske, felles løsninger, som løsninger for kosteskaft, klesopphenging og kjøkkenredskaper.
Boligene er nå vanlige andelsleiligheter på det åpne markedet.
Kilder
- Maren Drolsum Brumoen: «Oslos tre kvinnehus : 1900-tallets løsning for enslige kvinners boligmangel?», særlig ss. 40–42, masteroppgave i historie, Universitetet i Oslo, våren 2020
- Oslo gårdkalender : Nybygg 1925-1945, s. 300. Utg. I kommisjon: Fredhøi. 1946. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- «Kvinnehjemmet i Akersveien 28», s. 52, Tobias 2019