Kystlaget Salta

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kystlaget Saltas logo.

Kystlaget Salta er lokallag av Forbundet KYSTEN og ble stiftet i 1989. Kystlaget holder til i Bodø i Salten i Nordland og har ved slutten av 2015 ca. 240 medlemmer. De arbeider med å ta vare på gamle båter og andre deler av kystkulturen i Salten. En viktig del av virksomheten er å bruke båtene for oppleve «på kroppen» hvordan livet langs kysten har vært i tidligere tider.

Kystlaget Salta har stor aktivitet som strekker seg fra å ta vare på ulike typer båter, restaurere hus og brygger og drive kafe og båtturer. aktivitetene er mange og nedenfor vil de viktigste båtene og bygningene bli beskrevet nærmere.

Kystlaget Salta gir ut eget medlemsblad som de kaller Ausekaret. Bladet kommer ut 2-3 ganger i året.

Hæringen

«Hæringen» er en åttring på 31 fot, bygget i Bindal omkring 1900. Den har levd sitt liv for det meste i Lofoten og Vesterålen. Båten kom til Salta i 1993.

Alt over vann er skiftet i tillegg til det meste av kjølen pluss kjølbord. Bandet i ausrommet er skiftet. Gammel mastefot for råseilrigg er fjernet . Det er innsatt brønn for 8 hk Honda påhengsmotor babord for kjøl i hammelrommet. Det er feste for klyverbom gjennom hull i nest øverste bordgang babord for stevnen. Resten av bunnbord , band og beter pluss lott og stevner er originale . Da båten kom til Salta fikk den nytt navn . Iflg. Snorre bodde høvding Raud på to øyer nær Saltstraumen. Den ene het Hæring.

«Hæringen» er nå rigget slik mange sneseilriggete nordlandsbåter var tidlig i forrige århundre: med storseil, fokk, toppseil og klyver og et totalt seilareal på 28,5 m2.

Sneseilriggen hadde sine fordeler ved at man kunne seile ut redskapen, og derved spare et par mannskaper. Ved å seile opp i vinden, bakke fokka og justere storseilet, kan en også få båten til å ligge stille mens man juksafisker. Dermed slipper en å ta ned seilene, noe som er både tid- og plasskrevende. Sneseilriggen som i sin tid var svært populær, gikk av moten da motoren kom mot tyvetallet. Vi kjenner foreløpig ikke mange åttringer eller fembøringer i dag med sneseil og vil gjerne ha opplysninger om dette.

M/K Faxsen

M/K «Faxsen» er en 70,5 fots kutter fra 1916. Den ble bygget av Nils Skandfer på Kulstadsjøen utenfor Mosjøen. Originalt sto det en Alpa glødekulemotor i maskinrommet.

Molokroken

Kystlaget Salta driver en trivelig kafé og klubbhus ytterst på moloen. Kafeen er åpen hele sommeren, samt noen timer hver søndag resten av året. Lokalene leies ut til møter og festlig lag.

Blixvær

Blixvær er heimbrygga til Faxsen og ble opprinnelig oppført på Gåsvær ca 1870. Brygga ble flyttet til Bliksvær ca 1900 og samtidig påbygd. Skille mellom «gammelt» og «nytt» er godt synlig, da det er brukt rundtømmer i den gamle delen og plank i den nye delen.

Båtloftet

Båtloftet inneholder lagets båter og private båter. Det er etterhvert blitt bra med verktøy og de har selvfølgelig varm kaffebar i en krok hvor den sosiale delen blir godt utnyttet. De har dugnad på båtloftet hver tirsdag kl. 1800 -2100. Det henger og står endel private båter på lager også.

Nyholmen

I Forbundet KYSTENs kampanjen Adopter et kystkulturminne har Kystlaget Salta adoptert Nyholmen kystkultursenter som sitt kystkulturminne.

Forbundet KYSTENs landsstevne

Kystlaget Salta arrangerte Forbundet KYSTENs landsstevne i Bodø i 2006, og er også vertskap i 2016.

Kilde

Kystlaget Salta