Lauritz Petter Strandheim

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Faksimile fra Aftenposten 21. mai 1916: Annonse for urmaker L. P. Strandheim, som akkurat har skiftet navn fra Andersen.

Lauritz Petter Strandheim (født 26. september 1865 i Porsgrunn, død 15. mars 1935) var urmaker. Etter først å ha arbeidet i Arendal, etablerte han seg med egen virksomhet i Porsgrunn i 1894, deretter i Kristiania i 1907, hvor han lenge holdt til i Brugata.

Familie

Lauritz Petter Strandheim var gift med Agnes, født Wivestad (1876-1967). Etternavnet var opprinnelig Andersen, navneskifte til Strandheim foretatt rundt 1916. Annonser i dagspressen fra dette året forteller om navneforandringen. Ved folketellingen i 1910 het han fortsatt Andersen.

Liv og virke

Etter endt læretid og et par års praksis, ble Strandheim i 1889 ansatt i ur- og kronometerfirmaet I. E. Beck i Arendal. Han hadde da spesialisert seg på skipskronometere.

I 1894 startet Strandheim sin egen engros- og detaljforretning innen ur i Porsgrunn. I 1907 flyttet han forretningen til Kristiania. I tillegg til urmakervirksomhet solgte han også blant annet grammofoner og grammofonplater, noe han begynte med allerede før første verdenskrig.

Strandheim hadde også tillitsverv innen Norges Urmakerforbund.

I adresseboka for Kristiania for 1911 er Strandheim (da Andersen) oppført med urmakerforretning i Brugata 7, og med Teatergata 11 som privatadresse. Den samme adressen er han oppført med i folketellingen for Kristiania for 1910. I adresseboka for Oslo for 1927 er han fortsatt oppført med urforretning i Brugata 7, men med Villa Fjordhøi på Bestum (Holgerslystveien 3) som privatadresse. I 1934, året før han døde, er Strandheim oppført som urmaker på adressen Kristian Augusts gate 3, men fortsatt med Holgerslystveien 3 som privatadresse.

Ettermæle

Lauritz Petter Strandheim er gravlagt på Ullern kirkegård.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

I en nekrolog i Aftenposten 19. mars 1935, ble Lauritz Strandheim beskrevet slik (utdrag):

En i håndverkerkretse kjent og aktet mann urmaker L. P. Strandheim er avgått ved døden, 69 år gammel. … Urmaker Strandheim var meget interessert i sitt fag. Han var en tid medlem av styret i Oslo krets av Norges Urmakerforbund, og i en årrekke møtte han i forbundet som delegert fra hovedstaden. Budskapet om hans døde vil vekke sorg blant kolleger og hans mange bekjente.

Standheim er gravlagt på Ullern kirkegård i Oslo.

Kilder og referanser