Lauritz Sands vei

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Lauritz Sands vei i Bærum kommune.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Lauritz Sands vei i Bærum kommune går fra Niels Leuchs veiEiksmarka nordover til Otto Ruges vei.

Veien ble anlagt i 1950-årene, og fikk navn i 1960 etter motstandsmannen Lauritz Andreas Sand (1879–1956). Sand deltok i den illegale etterretningstjenesten XU, ble arrestert i 1941, og satt på nærliggende Grini fangeleir.

De første rekkehusene i veien ble bygd av Selvaag og stod ferdig i 1957. Rekkehusene var organisert som et boligbyggelag og det var bare åpent for personer ansatt i Forsvaret. Eneboligene var ferdig året etter. Tomtene ble opprinnelig utparsellert fra gården Eik.

Flere kjente motstandsfolk bodde i gaten. I nummer 14b bodde Erland Halvdan Rygh mens Gunnar Bjålie bodde i 14d. På den andre siden av veien i enebolig bodde Tordis Houlder f. Lindskog og William Houlder. Rygh var med i XU, Bjålie i Kompani Linge, Tordis og William var med i Kompani Linge, han var med i Oslo-gjengen.

I nummer 16b bodde Bjart Ording, som var oberstløytnant i Hæren. Han vant sølv i sommer-OL i Amsterdam i 1928 i lagkonkurransen i feltritt.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Lauritz Sands vei er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.9470011° N 10.6139059° Ø