Leif Tronstads plass

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Leif Tronstads plass i Sandvika i Bærum, med Tronstad-minnesmerket, som ble avduket av kong Olav V i 1973, utført av Fritz Røed.
Foto: Stig Rune Pedersen (2016)

Leif Tronstads plass i Sandvika i Bærum kommune ligger der Engervannsveien og Willy Greiners vei møtes. På plassen står et høyt minnesmerke over kjemiker og motstandsmann Leif Tronstad (1903-1945) fra Bærum, som har gitt navn til plassen. Tronstad er særlig kjent for sin medvirkning til organiseringen av Tungvannsaksjonen på Vemork.

Minnesmerket, gjerne kalt Tronstad-monumentet, er utført i iddefjordsgranitt, og er laget av kunstneren Fritz Røed. Det ble avduket av kong Olav V 8. mai 1973. Initiativet kom fra Sandvika Rotary Klubb. Minnesmerket skildrer på den ene siden elvevannet som bruser over fjellsidens blanke berg, og på den motsatte siden et symbol over en kjedereaksjon, til minne om forskeren.

Leif Tronstads plass benyttes også som navn på veisløyfen (med veinumrene 1-7) som går sørøstover fra selve plassen fra Engervannsveien.

Galleri


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Leif Tronstads plass er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.