Lillerommen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Lillerommen er et selskapslokale i Nes kommune i Doktorbakken 4 i Vormsund. Lillerommen har tidligere vært skole og herredshus.

Lillerommen herredshus.
Foto: Dag H. Liberg (2015).

Innføring av formannskapsloven i 1837 medførte behov for egne kommunelokaler. I 1842 ble bygdas første herredshus bygget i Vormsund. Bygget inneholdt også en skoledel. I 1876 ble det bygget en ny bygning i halvannen etasje i sveitserstil med kommunelokale og skolelokaler. Lillerommen ble i tillegg benyttet som møtelokale i bygda.

I 1910 var skolen for liten, og det ble bygget ny skolebygning i Vormsund. Dette frigjorde arealer i Lillerommen til kommuneadministrasjon og møtelokaler for politikerne. I 1913 ble det, etter initiativ fra lederen i kvinnesaksforeningen, Louise Riis Bøhn, foreslått en ombygging av huset. Arkitekt Arnstein Arneberg fikk i oppdrag å tegne ombyggingen, og i desember 1914 ble huset gjenåpnet.

Kommunen hadde sin administrasjon her frem til Nes Rådhus sto ferdig på Årnes i 1967.

I flere år var lokalene ikke i bruk, og ble preget av forfall. Lokalene åpnet igjen etter oppussing i 2018. Nå er interiøret i stor grad tilbakeført til originale farger og materialer slik bygningen var i 1914. De historiske dimensjonene er ivaretatt, men likevel modernisert og optimalisert for fremtidig drift, samt utforming tilpasset mange brukergrupper.[1]

«Nes kommunelokale», Lillerommen. Illustrasjon hentet fra boken "Nes, Romerike" av og utgitt av Lærerlaget (Oslo, 1931)

Fotnoter