Losbyelva

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Klesvask i Losbyelva, med Hammer bru i bakgrunnen.
Foto: Reidar Holtvedt (omkr. 1910–1915)

Losbyelva i Lørenskog kommune er ca. 8 km lang og går fra Mønevann i sør til den møter Fjellhamarelva i nord. Som avløp for Mønevann drenerer Losbyelva store deler av Østmarka. De viktigste tilsigene for øvrig er Finstadbekken, Østbybekken og Røyribekken. Ved utløpet i Fjellhamarelva har Losbyelva et nedbørfelt på 54,5 km2. I det sørligste partiet ble elveløpet rettet ut i 1930-åra for bedre å legge til rette for jordbruk, men fra Kirkerud og nordover antar elva et naturlig, meandrerende løp. Vannføringen reguleres kun av demningen i nordenden av Mønevann. Av fisk finnes først og fremst mort, laue og gjedde. Det har også vært mye kreps i Losbyelva, og krepsefiske var tidligere en viktig biinntekt for gårdene ned mot elva. Over elva går steinhvelvsbrua Hammer bru.

Langs Losbyelva var det tidligere sager og kverner som ble drevet med vannkraft, særlig ved Losby i sør, der Østmorksaga var i drift til 1953. Vasshjulet som var drivverk for denne saga, står fremdeles ved Losbyelva (se Lørenskog bygdemuseum).


0230 Lorenskog komm.png Losbyelva er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.89435° N 10.98723° Ø