Lunden kloster

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lunden kloster er et katolsk kloster på Brobekk ved Linderud i Groruddalen i Oslo.
Foto: Vidar Iversen

Lunden kloster (Maria Bebudelseskloster) ble etablert i 1959 som et kloster for den kontemplative, kvinnelige grenen av dominikanerordenen. Det ligger til Øvre Lunden 3-5, som tidligere eiendommen til gården Lunden.

Gården ble kjøpt inn til opprettelse av kloster allerede i 1930-åra, men det tok tid før man kunne etablere en kommunitet. Ikke minst kom okkupasjonen 1940–1945 til å bremse opp arbeidet kraftig. I 1951 ble det oppretta en søsterkommunitet fra dominikanerinneklosteret i Lourdes i Frankrike, og i 1959 kunne de ta i bruk sitt nye kloster i Oslo. Kommuniteten ble da autonom (selvstyrt), men er knytta til dominikanerinnene i Frankrike og Sveits gjennom Fédération Notre Dame des Prêcheurs. Noen av gårdsbygningene sto igjen, men i 1963 ble de siste revet for å gi plass til Lunden klosterkirke.

Lunden er ett av to dominikanerinneklostre i Oslo. Det andre er Sta. Katarinahjemmet, som tilhører den apostoliske grenen. Enkelt forklart er forskjellen at de apostoliske søstrene har en utadvendt virksomhet og et svært åpent ordenshus, mens de kontemplative i langs større grad avsondrer seg fra verden utenfor klosteret.

Klosteret tilbyr retretter, og de har en butikk der de selger produkter som er lagd av søstrene eller av andre klosterkommuniteter.

Kilder

Koordinater: 59.941968° N 10.828394° Ø