Malurt

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Malurt (Artemisia absinthium) er en flerårig urt i kurvplantefamilien. Den kalles også ekte malurt, for å skille den fra de beslekta plantene strandmalurt og norsk malurt. Den brukes som krydder, særlig i brennevin.

Plantene kan bli mellom 40 og 100 cm høye. Stengelen har greiner og mange blader. Bladene er nesten gårhvite, og er lodne med hår på begge sider. Blomstene er lysegule.

Den kom trolig til Norge med munker i middelalderen, og har siden spredd seg fra klosterhagene. Den finnes på Østlandet opp til Nord-Fron. Det er også gjort funn av malurt på Varangerhalvøya i Finnmark, og i Øyer har man funnet den opp til 450 meters høyde, men den trives ellers ikke i høyden og nordafjells.

Malurten inneholder flere bitre stoffer og garvestoffer. Særlig kjent er absintin, som er smakstilsetninga i brennevinet absint. Absint som selges lovlig i Norge i dag inneholder svært lite av dette stoffet. Malurt brukes også i produksjon av vermut; Wermut er det tyske navnet på urten. Flere av stoffene i planta er giftige, og kan i for store doser forårsake skader eller død. Ved kronisk forgiftning oppstår det også hallusinasjoner. ved mistanke om forgiftning brukes medisinsk kull som førstehjelp, og man må så raskt som mulig oppsøke medisinsk hjelp.

Navnet kommer av at den ble brukt mot møll, muligens fra det svenske ordet for møll, 'mal'. Angivelig frastøter noen av stoffene, muligens tujon, insekter - men den faktiske effekten er usikker.

Uttrykket «å helle malurt i begeret» betyr å ødelegge gleden for noen, og viser til den bitre smaken.

Litteratur og kilder


Dietrichson annonse.jpg Malurt omhandler/omtaler en alvorlig sykdom/tilstand eller annen medisinsk informasjon. Søk alltid hjelp fra fastlege eller annet kvalifisert helsepersonell dersom du mistenker at du selv eller andre har denne tilstanden. Du bør aldri bruke informasjon fra oppslagsverk som eneste kilde når du skal ta viktige avgjørelser som berører din egen eller andres helse. Selv om denne artikkelen kan inneholde oppdatert informasjon om sjukdommen/tilstanden, er det også viktig å være klar over at fokuset på Lokalhistoriewiki er historisk informasjon og ikke medisinsk hjelp.