Meldestokk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Meldestokk (chenopodium album) er en ettårig plante i amarantfamilien.

Beskrivelse

Meldestokken er kraftig og kan bli mellom 30-100 cm høy. Planten er blågrønn eller grågrønn i fargen. Bladene er grove og taggete har små hår på overside og underside, som gir den et melete preg. Den er vanlig over hele Norge, og er i dag mest sett på som ugress.

Etymologi

Det latinske navnet gjenspeiler meldestokkens utseende. Cheno betyr gås, podium betyr fot og album betyr hvit. Melde er en eldre norsk skrivemåte for mel.

Matplante

Meldestokk er i slekt med spinat, den er spiselig og kan brukes på samme måte som spinat. Det var vanlig å spise meldestokk som salat i middelalderen, men ble utkonkurrert av andre plantearter som matplante. I arkeologiske utgravninger av hus og bosettinger, helt fra steinalderen og opp til middelalder, er det ikke uvanlig å finne rester av meldestokk, i hovedsak frø som er den delen av planten som kan overleve lengst i jordsmonnet. Det viser at meldestokk har hatt en utbredelse og bruk i Norge i lang tid. Ved utgravningen av Osebergskipet i 1904 så fant man frø fra meldestokk, sammen med andre frørester. Det er også funnet i mageinnholdet på moselik fra Danmark, som tyder på at planten har blitt brukt som mat.

Folkemedisin

Meldestokk har også hatt en verdi som medisinplante. Et middelaldermanuskript (RoyalIrAcad 23 D 43) fra rundt 1475-1500 sier at hvis man drikker en drikk laget meldestokk, så vil det løsne hard mage og også hjelpe mot gulsott. Det kunne også legges som et omslag for å kurere sår og gnagsår.

Kilder