Mimi Helene Berg

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Mimi Berg»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 23. desember 1975: Notis om Mimi Berg ved hennes 80-årsdag.
En av Mimi Bergs Norgesdukker fra 1950-tallet .
Foto: Stig Rune Pedersen (2014).

Mimi Helene Berg (født Holmen 26. desember 1895 i Kristiania, død 12. desember 1985) var selvstendig næringsdrivende og butikkinnehaver. Hun drev handel med blant annet barnetøy, men ble også kjent for salg av håndlagde dukker med håndsydde klær på 1950-tallet, de såkalte Norgesdukkene.

Familie

Mimi Berg var datter av brannkonstabel, senere vaktmester Thorvald Holmen (1872-1952) og Hilda (1872-1952), og var gift med Trygve Berg (1891-1956).

Liv og virke

Mimi Holmen vokste opp i Kristiania. Ved folketellingen for Kristiania i 1900 er hun oppført med foreldrene og to søsken på adressen Skovveien 1, der det var brannstasjon. Faren er oppført som brannkonstabel. Ved folketellingene for Kristiania for 1910 er de samme personene oppført på adressen Kirkegata 26. Faren er her oppført som vaktmester.

Hun startet karrieren med en butikk i Akersgata 39 i Kristiania, der hun solgte barnetøy. Klærne som ble solgt i butikken var laget av husmødre som sydde etter Mimi Bergs mønstre. Butikken eksisterte til rundt 1970, og Mimi Berg var selv daglig leder hele tiden.

Bedriften gikk godt, og i 1947 startet Mimi Berg nok en bedrift, et firma som solgte håndlagde dukker med håndskåret hode av tre, med håndsydde klær, de såkalte Norgesdukkene. Dukkene ble laget av treskjærere rundt om i landet, særlig fra Østfold, hvor det meste av dukkeproduksjonen foregikk. De største dukkene målte 33 cm, de minste 11 cm. Mange av dem var utstyrt med ski, skøyter og lignende, og var stort sett beregnet for turister og for eksport.

Mimi Berg drev i tillegg en form for postordrebedrift med kontor i familiens leilighet i Kirkeveien 90b. Gjennom dette firmaet solgte hun gaveartikler som sølvarbeider og keramikk, i tillegg til de nevnte tredukkene.

Ettermæle

Mimi Berg er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo i familiegrav.

Kilder og referanser

Mimi Berg er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)