Minnedag for Mullivaikkal

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
En scene med ødeleggelser i Mullivaikkal avbildet dager etter at det srilankiske militæret hadde overkjørt området.

Minnedag for Mullivaikkal er en dag for å minnes de som døde i sluttfasen av den srilankiske borgerkrigen. Mellom 1983 and 2009 kjempet militante tamilske grupper, og primært Tamiltigrene (LTTE), mot de statlige myndighetene på Sri Lanka for å etablere en egen tamilsk stat i de tamilsk dominerte områdene nord og øst på øya, som tamiler betegner som Tamil Eelam.

Den 18. mai 2009 endte borgerkrigen i landsbyen Mullivaikkal, som ligger i Vanni i Mullaitivu-distriktet, langs Nanthi-lagunen (Nantikkaṭal: நந்திக்கடல்) på den nordøstlige kysten av det tamilske området. Det store antall tamiler som døde på dette stedet denne dagen blir minnet hvert år av såvel Eelam tamiler som andre tamiler over hele verden. Den lokale folketellingen indikerer at så mange som 146 679 personer døde i sluttfasen av krigen, mens International Truth and Jusitce Project (ITJP), som baserer sine anslag på kilder fra FN og verdensbanke, har sagt at tallet kan være så høyt som 169 796.  Majoriteten av disse ble drept innenfor «No Fire Zone». På bakgrunn av de høye dødstallene blir denne hendelsen av tamiler forstått som et folkemord. Folkemord blir generelt oppfattet som den alvorligste forbrytelsen mot menneskeheten. Det er definert som en masseutryddelse av en bestemt gruppe mennesker.

Fra 12. mai til 18. mai hvert år markeres mullivaykkal-uken (முள்ளிவாய்க்கால் வாரம்). I denne uken blir mullivaikkal kanji (முள்ளிவாய்க்கால் கஞ்சி; muḷḷivāykkāl kañci) forberedet og delt av det tamilske folket som bor i hjemlandet og rundt omkring i verden.

Tamil Eelam

Myndighetene i Sri Lanka har erklært 18. mai som nasjonal seiersdag, og dagen feires med militære parader. Dagen blir også sett på som en minnedag for militært personell som døde under krigen. Det er imidlertidig intet offisielt minnesmerke for de tusenvis av tamilske sivile som ble drept i borgerkrigen. I stedet har regjeringen praktisk talt forbudt tamiler å minnes sine ofre. I tiden frem til 18. mai er det vanlig å skjerpe sikkerheten i de tamilsk dominerte nordlige og østlige provinsene, og skoler og universiteter er stengt for å forhindre offentlige markeringer fra tamilsk side. Regjeringen og sikkerhetsstyrkene i Sri Lanka betrakter alle minnemarkeringer på tamilsk side som fordekte forsøk på å hedre LTTE, ikke markeringer av de store tapene av sivile liv. Dermed har ikke lokalbefolkningen fått lov til å minnes sine avdøde.

Norge

Minnedemonstrasjon i Norge for Mullivaikkal-folkemordet.

I Norge blir dagen minnet av tamiler over hele landet. I Oslo er det vanlig å ha en minnedemonstrasjon fra Jernbanetorget mot Stortinget. Minnedagen markeres med taler fra politikere, ledsaget av sang- og danseopptreden. Dagen blir sett på som en dag der man minnes de sivile som døde i sluttfasen av borgerkrigen, men også en dag der man bruker ytringsfriheten for å fremme saker som det ikke er mulig for tamiler i Tamil Eelam å ytre seg om på en fri og uhindret måte.

Kilder