Moskva

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sverre Støstad og Jeanette Olsen, delegater til Kominterns tredje kongress, foran Kreml i 1921.
Augusta Aasens grav fra 1920 på Den røde plass, her avbildet i 2011.

Moskva (russisk: Москва, tr. Moskva) er Russlands hovedstad og største by, tidligere også Sovjetunionens hovedstad. Sammen med landets nest største by St. Petersburg og SevastopolKrym[1] er Moskva en av Russlands «byer av føderal viktighet».

Med 13 millioner innbyggere (2021),[2] her ikke medregnet noen millioner korttids- eller udokumenterte migranter, er Moskva Europas største by. Men når det gjelder arbeid, næring og utdanning har Moskva størst viktighet som regionalt sentrum for de postsovjetiske statene i Sentral-Asia og Kaukasia, i noen grad også Øst-Asia, Sørøst-Asia, Sør-Asia, Midtøsten, Afrika, Sentral-Amerika og Sør-Amerika. Som Sovjetunionens hovedstad var Moskva dessuten et valfartssted for norske sosialister.

Personer

Følgende liste viser et utvalg nordmenn som over lengre tid oppholdt seg eller bodde i Moskva eller som på andre måter knyttet seg til byen. Ansatte ved Norges ambassade i Moskva, generalkonsulatet i St. Petersburg og generalkonsulatet i Murmansk omtales fortrinnsvis i disse artiklene.

Se også

Referanser

  1. Siden 2014 er Krym under russisk kontroll. Krym anses folkerettslig og av FN som ukrainsk territorium, mens Russlands føderale konstitusjon slår fast at Sevastopol by og Republikken Krim, som dekker den geografiske enheten Krym, er russiske føderale subjekter.
  2. Tallet er fra Den allrussiske folketelling av 2021.

Litteratur

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!