Moss flyvehavn

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Moss flyvehavn ble etablert i 1935 ved RosnestangenJeløya i Moss. Stedet ble valgt på grunn av sin sentrale plassering og gunstige værforhold. Det ble bygget en flytebrygge med landfeste i støpt betong, på land det bygget hus som var kombinert venterom for passasjerer og postkontor.

Sjøflyhavnen var blant stoppene på Det Norske Luftfartselskaps daglige postflyrute med flyvning mellom Gressholmen sjøflyhavn i Oslo og Bergen. Ruten ble etablert som en kystrute med mellomlandinger i Moss, Arendal, Kristiansand, Stavanger og Haugesund. Det var også en rute mellom Moss Flyvehavn og Göteborg. På mellom Oslo og Bergen fraktet flyene den første sesongen 3214 passasjerer og 31,6 tonn post og gods. I 1935 tok turen 4,5 timer og reisen kostet 95 kroner. Ruten hadde en seteutnyttelse på 52 %, men oppnådde aldri å gå med overskudd. Moss flyvehavn ble nedlagt i 1939.

Jeløya kystlag

Området der Moss flyvehavn var eies av Mallin AS og nå disponerer Jeløya kystlag stedet. Kystlagts virksomhet og tilstedeværelse sikrer bevaring og videre formidling av historien om flyhavnen. Kystlaget har blant annet etablert veteranbåthavn med flytebrygger og servicebygg på land. Området er åpent for allmenheten og brukes av badegjester om sommeren og sportsfiskere hele året. I forbindelse med Forbundet KYSTENs prosjekt adopter et kystkulturminne har Jeløy Kystlag adoptert Moss flyvehavn. Med adopsjon ønsker kystlaget samle inn historikk og gjøre historien om flyhavnen mer tilgjengelig for publikum.

Kilder

  • Informasjonensskriv fra Jeløy Kystlag til Forbundet KYSTEN, 2013.
  • Informasjons på Rosnestangen, Moss kommune
  • «Jeløy kystlag adopterer sjøflyhavn» Moss Avis, 16. januar 2014

Eksterne lenker

Koordinater: 59.447824° N 10.657016° Ø