Mosvik museum og historielag

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Mosvik historielag»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Mosvik kommune hadde ulike utstrekninger. Laget dekker hele området som utgjorde Mosvik kommune fra 1968 til 2011.

Mosvik museum og historielag i Inderøy kommune ble stiftet i 2018, gjennom sammenslåing av Mosvik historielag (etablert 1980) og Mosviktun museumslag (etablert 2012).

Virksomhet

Laget har siden 1986 utgitt Årbok for Mosvik historielag, fra 2018 Årbok for Mosvik. Det gir også ut en årlig kalender med historiske bilder, og overtok som utgiver av Bygdebok for Mosvik i 2012, etter at Mosvik kommune ble slått sammen med Inderøy. Laget har også gitt ut enkelte andre bøker, og samarbeidet med Inderøy museums- og historielag om å gi ut Bygd i bevegelse : Inderøys historie 1800-2012 i 2 bind 2018-2020.

Laget har arbeidet med å dokumentere og skilte Setre og gamle boplasser i utmarka i Mosvik.

Mosvik museum ligger i tidligere Grande skole. Museet ble etablert i 1982, og var da eid av Mosvik kommune, drevet av ei nemnd med frivillige/folkevalgte. Ved kommunesammenslåinga ble museet overført til en medlemsbasert organisasjon. Skolebygget inneholder ulike gjenstandssamlinger, blant annet flere møbler som er lokalt produsert. Per 2021 arbeider laget med å reetablere et klasserom fra 1950-åra i det ene rommet i bygget. Museet har en utstilling med smedverktøy og -produkter i uthuset eller den lokale smeden Ole Gjerde. Den tidligere husmannsplassen Ner-Nesset er flyttet til museumsområdet, og skal etter restaurering framstå med 1930-tallets eksteriør og interiør. Skogstua Kaldalstua ble flyttet til området etter utbygginga av Mosvik kraftverk i Kaldalen (sør i kommunen), og er bygd om til foreningskontorer og møtelokaler.

Laget har en fotosamling med omlag 3000 bilder; den er ikke lagt ut på internett. Historielaget har også arbeidet med å dokumentere stedsnavn og kulturminner i utmark.

Sentrale personer

Jorid Klette Berg var leder fra 1980 til 2017, da Morten Olsen Haugen tok over.

John Langfjæran og Jorolf Nyborg har vært redaktører av lagets årbok. Haugen er redaktør fra 2017.

Svein Berg begynte arbeidet med bygdebok. Karl Hindberg var tekstredaktør for de ferdigstillelse av bygdeboka.

Carl Ivar von Køppen har vært formann for Mosvik museumslag som ble fusjonert med historielaget i 2018.

Laget har to æresmedlemmer: Jorid Klette Berg (2018) og Karl Hindberg (2021).

Se også

Kilder og litteratur

  • Opplysninger fra historielaget (Landslaget for lokalhistories lagsundersøkelse 2019).
  • Utvidet av lederen, Morten Olsen Haugen.

Eksterne lenker