NEG 121 Hviledagen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rogneby gård på Østre Toten. Det var flere husmannsplasser tilknyttet gården. Bildet viser gårdens familie i forkant, og sannsynligvis husmannsfamiliene og tjenestefolk i bakgrunnen. Ukjent fotograf, 1867.

NEG 121 Hviledagen er ei spørjeliste sendt frå Norsk etnologisk gransking i 1973 med tittel Hviledagen. Utsendarar var Ann Helene Bolstad Skjelbred og Nils-Arvid Bringéus.

Introduksjon til spørjelista

Til de leveregler som eldre generasjoner fikk innprentet hørte også det tredje budet: ”Du skal holde hviledagen hellig”. Også i hjem med svakt religiøst preg var det utallige normer for hva man kunne gjøre og hva som var forbudt å gjøre på søndager, og mye av dette går tilbake på hviledagsbudet. I de siste tiårene er imidlertid mye av dette forandret, og det vil være av den største betydning å få dokumentert hvordan søndagen ble tilbragt av ulike generasjoner så langt tilbake som man kan huske i dag og fram til nåtiden.

I denne spørrelisten ber vi om at De tar Deres barndomshjem som utgangspunkt og forteller om hva hviledagen innebar i Deres familie.

Begynn svaret med å skrive 1) navn, 2) fødselsår, 3) fødselssted, 4) det sted beretningen er hentet fra, 5) den tid beretningen er hentet fra, 6) fars yrke, 7) mors yrke, 8) antall hjemmeværende søsken og deres alder på den tid det berettes fra, 9) andre slektninger som bodde i hjemmet, 10) tjenestefolk som hørte til i husholdningen.

Brukt i publikasjonar

  • Skjelbred, Ann Helene Bolstad: Søndag : helg i Norge 1870-1970. Utg. Cappelen. 1983. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Skjelbred, Ann Helene Bolstad: Mat i arkivskuffene. I: Museumsbulletinen 49, 2006, s. 11-13.
  • Wyller, Torill: Sankthans : midtsommerfeiring i Norge gjennom 150 år. Utg. 1987. 144 s. Digital versjonNettbiblioteket.

Sjå også

Eksterne lenker