NEG 167 Holdninger til "annerledes" mennesker

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «NEG 167»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hjemmet for døve.
Foto: Narve Skarpmoen/Nasjonalbiblioteket

NEG 167 Holdninger til "annerledes" mennesker er ei spørjeliste sendt frå Norsk etnologisk gransking i 1994 med tittel Holdninger til "annerledes" mennesker. Utsendarar var Barbro Sætersdal, Anne Moestue og Göran Rosander i samband med eit forskingsprosjekt knytt til haldningar ulike menneske har til personar med funksjonsnedsetting og handikap.

Introduksjonen til spørjelista

Vi har en liten søster, vi har en liten bror, som er litt annerledes, enn andre barn på jord.

Denne lille strofen er hentet fra Inger Hagerups dikt ”Våre små søsken”. Hun skrev det i anledning innvielsen av Ragna Ringdals daghjem for psykisk utviklingshemmede barn. Diktet har mange strofer, og minner oss om at vi er ikke helt like, vi mennesker som lever her i denne verden.

Spørrelisten vi sender her er kommet i gang gjennom et samarbeid med professor Barbro Sætersdal ved Institutt for spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo. Hun arbeider med et prosjektet der hun blant annet vil undersøke holdninger til mennesker med ulike typer funksjonshemninger og handikap. Professor Sætersdal har tidligere forsket om forholdene i familier med funksjonshemmede barn, og hun har også analysert hvordan mennesker med funksjonshemning blir fremstilt i skjønnlitteraturen.

Måten å oppfatte og komme "annerledes" mennesker i møte på er kulturbestemt, og varierer sterkt mellom ulike epoker og forskjellige steder. Våre medarbeidere har sikkert meget varierte erfaringer. Noen har kanskje hatt bare overfladisk eller sporadisk kontakt, mens andre av dere har levet nær sammen med mennesker som er annerledes enn det store flertall.

Vi ber deg her om å fortelle om dine egne erfaringer når det gjelder holdninger til mennesker som er ”annerledes”, og om hva du selv synes om den måten man kommer dem i møte på. Hvilke minner og erfaringer sitter du igjen med? Hvordan opplevet du selv disse møtene da det skjedde, og hvordan ser du på dine reaksjoner – for eksempel barndomsminner – i dag? Hvordan har du opplevet andres møter med mennesker som skiller seg fra det store flertall? Er det forskjell på reaksjoner hos gamle og unge, hos menn og kvinner, hos folk fra ulike steder eller miljøer? Er det forskjell på våre holdninger til de som er ”annerledes” i dag og i din barndom/ungdom?

Vi har svært lite materiale om slike spørsmål i våre arkiver. Det er også risiko for at en del typer opplevelser og erfaringer vil gå ”i glemmeboken”, fordi utviklingen på dette området har gått så raskt (med for eksempel integrering i skolen og HVPU-reformen).

Nå er det selvsagt ikke slik at alle ”annerledes” mennesker er funksjonshemmede. Det finnes de som skiller seg ut fra massen av andre grunner. Det kan for eksempel være på grunn av sykdom, gjennom særegne evner, av sosiale grunner, eller på grunn av en eller annen originalitet. I avsnitt II kommer vi inn på slike forhold.

Hvis du av en eller annen grunn ikke ønsker å svare på denne listen, ville vi være takknemlige om du skrev noen ord til oss om hvorfor du ikke ønsker det. Likeledes vil vi svært gjerne ha kommentarer dersom du har innvendinger mot måten vi har skrevet listen på. Det er jo et svært følsomt emne vi spør om; både fordi noen av oss kanskje har de forhold vi spør om svært nær innpå seg, men også fordi det kan være vanskelig å skrive om følelser og holdninger som man kanskje ikke alltid er like fornøyd med å ha – eller å ha hatt.

Det er nok enklest å besvare spørsmålene nedenfor hvis du utgår fra enkelte mennesker som du har møtt eller som du kjenner. Fortell om dem en av gangen. Du skal selvfølgelig ikke navngi personene du snakker om, men vi er takknemlige for å få vite så mye som mulig om dem: kjønn, alder, bosted, familieforhold, yrke osv. Vær nøye med å angi tid og sted.

Les gjerne gjennom listen flere ganger før du begynner å besvare den! Hvis du selv vil legge til noen opplysninger eller komme med synspunkter, er vi glade for det. Som vanlig vil materialet bli arkivert ved NEG, og svaret ditt vil, om du ønsker det, bli behandlet konfidensielt.

Brukt i publikasjonar

  • Skjelbred, Ann Helene Bolstad: Hva slags svar? Spørrelister som metode og materialet som kilde. S. 22-41 I: Kunnskapssamtaler. Red. Ann Helene Bolstad Skjelbred og Anne Moestue. Utg. 2006 (By og bygd xxxix). Digital versjonNettbiblioteket.
  • Sætersdal, Barbro: Tullinger, skrullinger og skumlinger. Folkelige forestillinger om mennesker med funksjonshemminger. Utg. 1997. Digital versjonNettbiblioteket.

Sjå også

Eksterne lenker