NEG 190 Klesvask og skittentøy

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
To kvinner i arbeidstøy i et vaskeri.
Foto: Kanstad-samlingen, Norlandsmuseet

NEG 190 Klesvask og skittentøy er ei spørjeliste sendt frå Norsk etnologisk gransking i 2001 med tittel Klesvask og skittentøy. Utsendar var Ingun Grimstad Klepp i prosjektet Fra rent til nyvasket, skitne og rene klær etter 1950, finansiert av Norges Forskningsråd for Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Denne spørjelista har samanheng med NEG 169 Personlig hygiene i eldre tid frå 1994 der dei i hovudsak spurte om før 1950, medan ein her spør om i hovudsak frå 1950 til 2001.

Introduksjonen til spørjelista

Den som besvarer listen er innforstått med at svaret blir arkivert (anonymt) og blir brukt av forskere i dag og i fremtiden. Den som svarer kan til enhver tid be om å få svaret i retur eller makulert.

Spørrelisten om vask er laget av etnolog Ingun Grimstad Klepp. Hun er tekstilansvarlig på Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). Svarene på listen skal brukes i prosjektet «Fra rent til nyvasket, skitne og rene klær etter 1950». Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd og skal være ferdig i 2002. I tillegg til svarene på spørrelister brukes både lærebøker i husstell, «skikk og bruk»-litteratur og intervjuer. I noen grad vil også svarene på NEGs liste nr. 169 «personlig hygiene» bli brukt, men der var fokus rettet mot «eldre tid» og det som har skjedd fra 1950 til i dag er mer tilfeldig belyst.

Prosjektets mål er å forstå og forklare endringen i vaskevaner etter 1950. Dette vil bli gjort gjennom å se på endringer i begrunnelsene for arbeidet. Spørsmålet er hvorfor vi vasker klærne våre så ofte, og om det er deler av klesvasken der standarden for arbeidet er synkende. Det vil bli undersøkt hva vi ønsker å oppnå ved å vaske klær og hvorfor menn i så liten grad er involvert i dette arbeidet.

Økt kunnskap om klesvask vil kunne ha positive effekter for miljøet gjennom senket vann-, energi- og kjemikaliebruk. Det vil også kunne være nyttig i arbeidet med å oppnå et godt vaskeresultat med lite bruk av tid og penger for den enkelte forbruker. I tillegg til disse mer praktiske motiver, vil fokuseringen på et lite og anonymt felt i vårt daglig liv kunne si noe om den kulturen dette er en del av, innenfor områdene kjønn, makt, individ, kropp og selvfølgelig knyttet til forståelsen av rent og urent.

Spørsmålene er i første rekke tenkt å berøre dagen i dag, men de som ønsker det må gjerne også ta for seg hvordan dette var tidligere i deres liv. I tilfelle er det veldig viktig at disse erindringene blir datert (f. eks. 50-60-tallet). Vi er både på jakt etter konkrete beskrivelser av hva du gjør og av vurderinger og tanker knyttet til disse dagligdagse rutinene. Les gjennom hele spørrelisten før du begynner å skrive. På forhånd takk!

Brukt i publikasjonar

Sjå også

Eksterne lenker