NEG 208 Leketøy

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

NEG 208 Leketøy er ei spørjeliste sendt frå Norsk etnologisk gransking i 2005 med tittel Leketøy. Utsendar var Norsk etnologisk gransking.

Innhaldet i spørjelista

LEKETØY

Den som besvarer listen er innforstått med at svaret blir arkivert (anonymt) og blir brukt av forskere i dag og i fremtiden. Den som svarer kan til enhver tid be om å få svaret i retur eller makulert.

Norsk Folkemuseum har en stor samling leketøy, og mye av det er utstilt på museet. Men det trengs stadig nye kunnskaper om leketøy, dvs. lekens rekvisitter, og om hvordan barn har lekt med lekene sine. Denne spørrelisten er laget i et samarbeid mellom NEG og flere av konservatorene ved Norsk Folkemuseum. Vi vil altså gjerne vite noe om forskjellige typer leketøy, om aktiviteten rundt dem, om navn og betegnelser på gjenstandene og leken og om hvordan man faktisk lekte med tingene. Vi understreker at vi ikke er ute etter bare de ”fine” tingene, eller bare kjøpeleketøyet. Barn har til alle tider brukt fantasien, og en trekubbe er ofte dukke god som noen!

De siste tiårene har det skjedd store forandringer når det gjelder utstyr og eiendeler, det gjelder ikke minst barneleker. Spørrelisten inneholder spørsmål som folk i alle aldre kan svare på, og spørsmål som er tilpasset ulike tider. Vi vil gjerne at dere først skriver om egen barndom, og deretter eventuelt om hva egne barn og barnebarn har av leketøy. Snakk gjerne med dem, og oppgi alder/kjønn på dem du snakker med.

Dette er en liste som er lang, og som krever både arbeid og ettertanke. Men temaet innbyr også til gode fortellinger og minner! Vær så detaljert som mulig, lag gjerne tegninger eller skisser.

Les gjennom hele spørrelisten før du begynner å skrive. På forhånd takk!

Når du svarer på spørsmålene er det viktig å oppgi alder og kjønn, både når du forteller om din egen barndoms leker og når du forteller om andres.

Sjå også

Eksterne lenker

  • Leketøy (ekstern lenke til spørjelista)