NEG 213 Melken og jeg. Ritualer og holdninger til melk som næringsmiddel

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk


NEG 213 Melken og jeg. Ritualer og holdninger til melk som næringsmiddel er ei spørjeliste sendt frå Norsk etnologisk gransking i 2006 med tittel Melken og jeg. Ritualer og holdninger til melk som næringsmiddel. Utsendar var Inger Johanne Lyngø.

Denne spørjelista har samanheng med spørsmål i NEG 28 Drikk til maten til kvardags frå 1950 og NEG 47 Mjølkesalg frå 1954.

Innhaldet i spørjelista

MELKEN OG JEG BRUK OG HOLDNINGER TIL MELK SOM NÆRINGSMIDDEL

Den som besvarer listen er innforstått med at svaret blir arkivert (anonymt) og blir brukt av forskere i dag og i fremtiden. Den som svarer kan til enhver tid be om å få svaret i retur eller makulert.

Melk er antagelig det mest sentrale næringsmidlet i norsk kosthold sett både i et historisk og et samtidig perspektiv. Melken vurderes gjerne også som udiskutabel sunn selv om vi i de senere årene kan se tendenser til det motsatte. I de siste årene har det også skjedd store endringer i vareutvalget. Mens utvalget for noen tiår siden var begrenset til noen få produkter, oversvømmes i dag meieridisken av et stort vareutvalg og stadig kommer det nye varer til. I de siste årene har også leverandørene blitt flere, markedet domineres ikke lenger bare av Tine/ Norske meierier.

NEG har tidligere sendt ut to spørrelister der melk har vært tema: Spl. nr. 28, Drikk til maten til kvardags fra 1950 og spl. nr. 47, Mjølkesalg fra 1954. I spørrelisten som vi nå sender ut ønsker vi å få kunnskap om den daglige bruken av melk. Men vi ønsker ikke bare å få faktakunnskaper. Melk er et næringsmiddel det er knyttet normer, meninger og følelser til, og vi håper å få frem dette ved at du forteller om ditt forhold først og fremst til ulike typer melk, men også til andre meieriprodukter slik det var da du var barn og slik det er nå.

Initiativet til spørrelisten kommer fra førstekonservator ved Norsk Landbruksmuseum Inger Johanne Lyngø. Hun er etnolog og har jobbet en del med mat og måltidskultur, blant annet med Oslofrokosten og skolemåltidet. Som konservator ved Norsk Landbruksmuseum har hun ansvar for et meierimuseum hvor det blant annet også er et melkeutsalg. Opplysninger og fortellinger om bruken av melken før og nå vil på en god måte øke kunnskapen omkring museets gjenstandssamling.

Les gjennom hele spørrelisten før du begynner å skrive.

På forhånd takk!

Sjå også

Eksterne lenker