NEG 214 Ritualer i kirken

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

NEG 214 Ritualer i kirken er ei spørjeliste sendt frå Norsk etnologisk gransking i 2006 med tittel Ritualer i kirken. Utsendar var Ann Helene Bolstad Skjelbred.

Innhaldet i spørjelista

RITUALER I KIRKEN

Den som besvarer listen er innforstått med at svaret blir arkivert (anonymt) og blir brukt av forskere i dag og i fremtiden. Den som svarer kan til enhver tid be om å få svaret i retur eller makulert.

Norsk Folkemuseum har en stor og flott samling av gjenstander og inventar fra gamle norske kirker. I løpet av de neste tre årene skal vi dokumentere ritualer i kirkerommet i dag. En viktig del blir svar på denne spørrelisten som ikke bare skal gi NEG gode svar på spørsmålene vi stiller, men også sette oss på sporet av nye spørsmål. Vi spør etter to typer ritualer: den ene typen er de som følger alterboken for Den norske kirke eller som den enkelte menighetskirke har innført i forbindelse med sine gudstjenester. Kort sagt de du ser og deltar i når du er i kirken, enten det er sjelden eller ofte. Beskriv så mye du kan av det du har sett/deltatt i.

Den andre typen er de ritualene som den enkelte kan utføre ved et besøk i kirken, slik som å tenne lys og sette i en lysglobe eller lyskasse, skrive bønnekort, legge ned blomster eller lignende. Dem kaller vi for ”private ritualer”.

Vi er også interessert i beskrivelser av gjenstander (lys, blomster, tekstiler, kors, instrumenter, bilder eller lignende) som brukes ved ritualer i kirken, særlig de du selv oppfatter som ”nye” eller ”annerledes”. Hvilken kirke du har dine observasjoner og kunnskaper fra, er også viktig. Les gjennom hele spørrelisten før du begynner å skrive.

Lykke til!

Sjå også

Eksterne lenker