NEG 223 Mitt 1950-tall

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

NEG 223 Mitt 1950-tall er ei spørjeliste sendt frå Norsk etnologisk gransking i 2008 med tittel Mitt 1950-tall. Utsendar var Norsk etnologisk gransking.

Introduksjon til spørjelista

MITT 1950-TALL

Spørrelisten vår denne gangen henvender seg til de av våre medarbeidere som har levd så lenge at de også husker og kan fortelle om 1950-tallet. Norsk Folkemuseum er opptatt av å samle kunnskap om dette tiåret som førte med seg så mye nytt. Mye har vi fått kunnskap om gjennom andre temaer som har vært oppe, for eksempel om traktoren, flytting, Oslo, men nå vil vi gjerne ha dine minner knyttet spesielt til det første tiåret etter andre verdenskrig. Gjenta gjerne ting du har fortalt om før, i andre sammenhenger!

For mange var 1950-tallet en periode da oppbygningen av velferdssamfunnet ga muligheter for bedre boliger, innkjøp av nye og moderne varer, nye materialer, ny stil, fremtidstro. Men samtidig bar tiåret fremdeles preg av rasjonering og vareknapphet, dårlige boliger, og begrensede økonomiske muligheter for mange unge som ønsket utdannelse.

Fortell om ditt 50-tall. Vi lar spørrelisten være åpen og gir bare noen stikkord som kan hjelpe på erindringen: husvære, familieliv og arbeid i hjemmet, klær, mat, skole, jobb, økonomi, fritid og fornøyelser, foreningsliv og lagsarbeid, musikk, film og idoler, ”slang” og talemåter, omgangsformer, forelskelser… Kanskje har du noen andre temaer du vil fortelle om.

Kikk gjerne på gamle familiefotografier for å ”komme på” hvordan 1950-årene var for deg og din familie. Og dersom du har bilder du vil la oss kopiere, tar vi gjerne imot! Vi skanner bilder som vi returnerer sammen med et avtaleskjema der du gir oss lov til å oppbevare og bruke bildet/-ene.

Du kan velge om du vil skrive én sammenhengende fortelling, eller flere frittstående fortellinger om ulike temaer. Gjennom minnene fra ”ditt 50-tall” vil vi forsøke å fange 1950- tallets paradokser, tiårets stemninger, - ”tidsånden”.

Lykke til!

Sjå også

Eksterne lenker