NEG 239 Minnemarkeringene etter 22. juli 2011

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Satt sammen av Eva Rogneflåten

NEG 239 Minnemarkeringene etter 22. juli 2011 er ei spørjeliste sendt frå Norsk etnologisk gransking i 2011 med tittel Minnemarkeringene etter 22. juli 2011. Utsendar var Olaf Aagedal ved stiftinga Kirkeforskning i samband med prosjektet Den offentlige sorgen.

Introduksjonen til spørjelista

Den som besvarer listen er innforstått med at svaret blir arkivert (anonymt) og blir brukt av forskere i dag og i fremtiden. Brukere av materialet må forplikte seg til å verne opp- havspersonens og eventuelt andre personers integritet.

Vi er alle på ulike måter berørt av terrorhandlingene som rammet det norske samfunnet 22. juli. Selve dagen og ukene som fulgte var en sterk og sjelden hendelse, som vil bli husket lenge, men minnene om hva vi gjorde og hvordan vi opplevde det vil fortape seg. Mens det hele fremdeles står nokså klart for oss, vil NEG dokumentere hvordan terroren beveget oss.

Etter 22. juli fant det sted en rekke minnemarkeringer. Her tenker vi både på individuelle markeringer som lystenning og nedlegging av blomster til minne om de døde; og på mer kollektive som fakkeltog, blomstermarkeringer, minnemøter, minnekonserter, minnegudstjenester, begravelser osv. I det følgende kommer det noen spørsmål der vi ber deg fortelle om du deltok i slike markeringer og hva du i så fall gjorde, tenkte og følte.

NEG gjennomfører denne undersøkelsen i samarbeid med Olaf Aagedal, som er professor ved stiftelsen Kirkeforskning. Han har studert minnehandlinger i ulike sammenhenger og deltar nå i et prosjekt som heter ”Den offentlige sorgen”. Bidragene til NEGs medarbeidere vil bli benyttet i dette prosjektet. Les gjerne gjennom hele listen før du begynner å skrive. Lykke til!

Brukt i publikasjoner:

  • Grønstad, Line Spørje på papir eller digitalt? Eksempelet spørjelista Minnemarkeringane etter 22. juli 2011, S. 198-213 i Forskning og fornyelse. Red Inger Jensen, Kari Telste og Jon Birger Østby. (By og bygd 45)
  • Aagedal, Olaf, Pål Ketil Botvar og Ida Marie Høeg (red.) Den offentlige sorgen Universitetsforlaget, Oslo 2013.

Sjå også

Eksterne lenker