NEG S20 Holmenkolldagen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Holmenkolldagen på 1950-tallet. Foto fra "Norske skiløpere", 1956.

NEG S20 Holmenkolldagen er ei spørjeliste sendt frå Norsk etnologisk gransking i 1989 med tittel Holmenkolldagen. Utsendarar var Anne Moestue og Göran Rosander og spørjelista er ein del av arkivserien NEG Særemne.

Introduksjonen til spørjelista

I samarbeid med Skimuseet ved Holmenkollen ønsker stiftelsen Norsk etnologisk gransking å få folk til å skrive til oss om hvordan Holmenkolldagen har vært opplevet – fra barndommen og fram til dagens Holmenkollrenn.

Vi vet en god del om Holmenkoll-arrangementenes historie, om de sportslige prestasjoner, om deltakere, vinnere og om hoppstilens utvikling. Nå vil vi forsøke å samle stoff til en forståelse av selve ”Holmenkollstemningen”s historiske utvikling.

”Holmenkollstemningen” skapes hvert år på nytt gjennom samspillet mellom gutta i svevet og tilskuerne på ”Tjernet”, på tribunene og på Gratishaugen. Vårt mål er å få folk i alle aldre til å skrive ned sine minner om Holmenkolldagen, om turen opp og ned til Kollen, om utrustning, påkledning, fellesskap og moro, bråk og spetakkel, ”bikkja i bakken” osv. Mye har endret seg i løpet av de siste årene når det gjelder feiring og festligheter i forbindelse med Holmenkolldagen. Mye er morsomt, annet kanskje ikke fullt så morsomt.

Eldre mennesker vil huske hopprennene i Kollen som noe ganske annet enn den ”folkefest” det er i dag. For oss er det viktig å få inn skildringer både fra før og nå. Gjennom denne innsamlingen håper vi å kunne få inn materiale til å skrive Holmenkolldagens kulturhistorie.

Du kan skrive med maskin eller med hånd. Skriv så personlig og detaljert du kan, lag gjerne skisser av klær og utrustning. Vi er meget interessert i å få låne fotografier som vi kan få avfotografere, og som du får i retur. Hvis du ikke ønsker å føle deg bundet av stikkordene kan du skrive fritt omkring minner du har fra Holmenkolldager du har opplevet.

Sjå også

Kilder og litteratur