NEG S60 Foregangskvinner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

NEG S60 Foregangskvinner er ei spørjeliste sendt frå Norsk etnologisk gransking i 2010 med tittel Foregangskvinner. Utsendar var Norsk etnologisk gransking og spørjelista er ein del av arkivserien NEG Særemne.

Introduksjon til spørjelista

FOREGANGSKVINNER

Den som besvarer listen er innforstått med at svaret blir arkivert (anonymt) og blir brukt av forskere i dag og i fremtiden. Brukere av materialet må forplikte seg til å verne opp- havspersonens og eventuelt andre personers integritet.

Hva er kvinners plass? Mange grenser er flyttet siden norske kvinner fikk stemmerett i 1913. Det har ikke skjedd uten innsats. I 2013 vil Norsk Folkemuseum markere hundreårsjubileet for kvinners stemmerett med en utstilling som skal vise historiene til enkeltkvinner som på ulike måter har bidratt til å utvide kvinners spillerom. Vi vil at utstillingen skal favne vidt. Det er ikke bare de mest kjente kvinnene, som har markert seg offentlig, som museet vil vise frem. Vi vil også vise frem de mange hverdagskvinnene som har vært med på å endre synet på hva kvinner kan og ikke kan gjøre og hva som er kvinnelig

Det har vært mange regler for hvor og hvordan kvinner kunne bevege seg utenfor hjemmet. Hva har de kunnet si? Hva har de kunnet gjøre? Hvilke yrker og posisjoner i samfunnet har de kunnet innta? Også innenfor kunst og idrett har det vært mange oppfatninger om hvordan kvinner skulle delta. Hvilke instrumenter passer for kvinnelige musikere? Hva slags fortellinger passer det at kvinnelige forfattere skriver? Hvilke idretter passer det for kvinner å konkurrere i?

Sjå også

Eksterne lenker